Print

Recept: Boterbier maken (Harry Potter)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fans van Harry Potter kunnen nu zelf aan de slag met dit recept voor boterbier maken, ofwel ‘butter beer’. Een volromig en kruidig drankje met bier, karamel en slagroom.

Ingredients

Scale
  • 2 el. suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 25 gram roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 400 ml. melk
  • ¾ tl. kaneel
  • 2 mespuntjes gemalen kruidnagel
  • ¼ tl. gemalen gember
  • 1 tl. cacaopoeder
  • 300 ml (alcoholvrij) moutbier

extra en om te decoreren:

  • 3 (bolle) bierglazen
  • snufje kaneel
  • chocosprinkels (of hagelslag)
  • gekleurd suiker
  • gekleurde sprinkels

Instructions

  1. Stop de suiker en vanillesuiker in een klein kookpannetje. Verwarm op halfhoof vuur en laat lichtbruin karameliseren.
  2. Roer vervolgens de boter erdoor en blus de karamel uit met de helft van de slagroom. Pas op! Het kan gaan sissen en spetteren! Blijf tijdens het koken doorroeren tot de karamel helemaal is opgelost.
  3. Vervolgens roer je de melk, kaneel, kruidnagel, gember en cacao er doorheen. Verlaag het vuur en laat dit alles gedurende 5 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Klop ondertussen de rest van de slagroom halfstijf en zet je decoratie klaar.
  5. Neem de warme pan van het vuur en roer hier 250 ml van het bier doorheen. Zet de pan terug op het vuur en verwarm – NIET koken ivm schiften –  op laag vuur. Schenk daarna het boterbier uit over de glazen.
  6. Schenk tot slot het laatste beetje bier over de glazen en lepel er de slagroom overheen. Top af met bijv. een snuf kaneel en sprinkels naar keuze. Serveer de boterbier warm!

Notes

Maak een Harry Potter filmavond helemaal compleet met tevens de volgende recepten uit het boek:

  • Mevr. Wemels gehaktballetjes – pagina 50
  • Pompoen Pasteitjes – pagina 90
  • Blauw-rode Koorts Fondant (uit de winkel van Fred & George) – pagina 121
  • Chocoladekikkers – pagina 117
  • Schotse eieren – pagina 16 (of zie dit recept)
  • Amortentia Liefdesdrank (met vodka) – Pagina 130