Print

Recept: Bosuitjessoep met bloemkool

Bosuitjessoep met bloemkool

Soep alleen voor in de winter? Zeker niet. Ik maakte deze romige bosuitjessoep met bloemkool, welke prima voor een voorjaars of zomerse lunch gemaakt kan worden! Het is ook een heerlijke soep met bosui voor een licht diner!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 3 kommen 1x
  • Category: Soep Recepten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 bos bosuitjes
  • Een halve bloemkool
  • 1 witte ui
  • 2 el. amandelschaafsel
  • 125 ml. crème fraîche of sojamelk *
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 tl. bieslook (verse of gedroogde)
  • 1 tl. nootmuskaat
  • Snuf peper en zout
  • Olijfolie om te bakken
  • Evt.: broodjes om te serveren bij de soep

(* gebruik sojamelk voor een voedselzandloper/lactosevrij recept)

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Als je broodjes serveert bij de bosuitjessoep bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing. 
  2. Versnipper de witte ui, snij de bosuitjes in dunne ringen. Was de bloemkool en snij deze in kleine roosjes.
  3. Verwarm een eetlepel olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Bak de witte ui totdat deze glazig wordt en voeg dan de bosuitjes toe. Bak deze zo’n 5 minuten mee. 
  4. Voeg de bloemkool toe aan de pan, samen met een liter water en de 2 bouillonblokjes. Breng de soep aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. 
  5. Rooster ondertussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel op laag vuur. Schud regelmatig zodat de amandel niet aanbrandt.
  6. Prik na de 10 minuten even in de bloemkool om te controleren of hij gaar is. Als dat zo is, mix de soep dan met de staafmixer of in de keukenmachine tot een egaal geheel.
  7. Zet de soep op laag vuur en roer de nootmuskaat en crème fraîche of sojamelk erdoorheen. Verwarm dit even mee, maar breng de soep niet weer aan de kook.
  8. Proef de soep en voeg naar smaak nog zout en peper toe. Serveer de bosuitjessoep met het broodje ernaast geserveerd en bestrooi met de bieslook. 

Bewaartip: Laat de soep op het aanrecht afkoelen en bewaar daarna afgesloten in de koelkast. 

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda