Print

Recept: Borrelplank met salami roos

In Italie eet je vaak anti pasti voorafgaande het diner. Zie het als een aperitief met vleeswaren of zelfs een stukje kaas, eventueel aangevuld met noten, fruit en crackers of broodsticks. Op TikTok is deze zomer het maken van een salami roos een ware trend. 

Ingredients

Scale
  • 80 gr plakjes salami (of cervelaat)
  • 100 gr plakjes spianata romana
  • 100 gr gorgonzola
  • 125 gr brie of camembert

Optioneel aanvullen met:

  • verse vijgen
  • takje druiven
  • groene olijven
  • diverse noten, bijvoorbeeld (gezouten) amandelen of walnoten
  • diverse toastjes, bijvoorbeeld soepstengels of Scrocchi (plat, klein)

Extra:

  • (grote) houten borrelplank
  • klein wijnglas

Instructions

  1. Haal de vleeswaren en kaas ongeveer 15 minuten van tevoren uit de koelkast. De kaas kun je direct op de houten plank plaatsen en daar vast op ‘temperatuur’ laten komen.
  2. Gebruik een klein wijnglas voor het maken van de salami rozen, want hoe kleiner de ‘opening’ boven in het glas, hoe beter dit lukt.
  3. Pak een rond plakje salami (of cervelaat) en vouw deze over de rand van het glas (50/50). Pak een volgens plakje en leg deze overlappen en vervolgens ook gevouwen op het reeds geplaatste plakje. Ga zo de gehele rand van het glas af tot je alle plakjes salami hebt gebruikt.
  4. Het kan zijn dat je tegen het einde de plakken al in je hand moet dubbelvouwen om door de nauwe opening heen te steken. 
  5. Leg 1 hand over het glas met de salami plakken en keer deze om op de borrelplank. Laat de plakken iets loskomen van het glas en til het glas er uit. Er zal zich een mooie salami roos ontvouwen.
  6. Vul de borrelplank met salami roos nog verder aan met eventueel vers fruit, noten, knapperige broodstengels etc. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Notes

Lust je geen knoflook? Wist je dat ‘cervelaat’ geen knoflook bevat maar wel het meeste overeenkomt met salami? Dit is een prima vervanger dus!