Print

Recept: Boerenkool quiche met cranberry compote

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 2 reviews

De Meatless Monday van vandaag is een echte winterse boerenkool quiche met zelfgemaakte cranberry compote . Die combinatie lijkt misschien gek, maar geloof mij: je zult ervan smullen!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 3 personen 1x
  • Category: Hoogdgerecht met groente
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten quiche:

  • Hartige taartbodem (indien kant-en-klaar heb je ook 50 gram roomboter en 50 ml. water nodig)
  • 75 gram boerenkool
  • 2 rode uien
  • 40 gram pecannoten
  • 5 eieren
  • 200 gram cottage cheese
  • 1 tl. peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten cranberry compote:

  • 250 gram verse cranberries
  • 75 ml. water
  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram agavesiroop
  • Schil en sap van een halve citroen
  • 1 kaneelstokje

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bereid de hartige taartbodem volgens de gebruiksaanwijzing. Waarschijnlijk moet het deeg even rusten, dan kun je alvast de quichebodem invetten met boter of olie. Druk het deeg voorzichtig in de quichevorm zodat deze alvast klaar staat om straks te vullen.
  2. Schil de rode uien en snij ze heel fijn. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Daarin bak je de uien totdat ze glazig worden. 
  3. Kluts in een kom de eieren met de cottage cheese los. Verkruimel de pecannoten boven de kom, hou er een paar achter de hand ter decoratie. Voeg ook een flinke snuf zout en peper, de peterselie, boerenkool en uien toe. Schep alles goed door elkaar. 
  4. Giet het mengsel op de quichebodem en druk het licht aan met een lepel. Zet de quiche voor 40 minuten in het midden van de oven. Hou de quiche goed in de gaten tijdens de oventijd, als de bovenkant te donker gaat kleuren zet je de vorm iets lager in de oven. 
  5. Zo’n 10 minuten voordat de boerenkool quiche gaar is kun je beginnen met het bereiden van de cranberry compote. Verwarm het water met de rietsuiker en siroop. Voeg de cranberries toe, samen met het kaneelstokje. Was de citroen goed en halveer hem. Pers de helft uit boven de pan en snij grof de schil er vanaf. Voeg de schil ook toe aan de pan en schep alles goed door elkaar.
  6. Breng de compote aan de kook en laat zo’n 10-15 minuten zachtjes doorkoken totdat de besjes open gaan. 
  7. Zodra de boerenkool quiche gaar is haal je hem uit de oven en laat hem iets afkoelen voordat je hem aansnijdt. Druk de achtergehouden pecannoten in de bovenkant voordat je hem serveert. 
  8. Proef de compote en voeg naar wens nog wat extra citroensap of siroop toe. Verwijder het kaneelstokje en de citroenschillen. Serveer de quiche met de compote erop geschept.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: de compote kun je vrij lang in een goed afgesloten pot bewaren. Ook heerlijk om bij gegrilde groenten, vlees of een kaasplankje te serveren! Ook de boerenkool quiche kun je de dag erna nog heerlijk (koud) eten voor de lunch.