Print

Recept: Biefstuk in Zwarte Bonensaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wereldwijd wordt momenteel het Chinese Nieuwjaar gevierd en deze biefstuk in zwarte bonensaus is een echte aanrader! Niet alleen bekend en populair van de afhaalchinees, maar een makkelijk doordeweekse maaltijd die je thuis ook eenvoudig op tafel zet. Heerlijke dunne plakjes beef met peultjes, shiitake en worteltjes en een beetje rijst wordt dit jouw nieuwe Chinese favoriet!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + marineren
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 3 - 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Chinese Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor het vlees:

  • 300 gr biefstuk
  • 1 el sojasaus
  • 1 el shaoxing wine (ik gebruikte sherry)
  • 2 tl maizena
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl fijngehakte rode peper
  • 1 tl fijngehakte gember
  • 2 tl fijngehakte knoflook *

Voor erbij:

  • 1 rode ui
  • 250 gr peultjes
  • 200 gr shiitake
  • 100 gr wortel
  • 2 bosui
  • 1 el shaoxing wine (ik gebruikte sherry)
  • 100 ml (runder)bouillon
  • 12  el Zwarte Bonensaus
  • 250 gr (zilvervlies) rijst
  • Neutrale olie voor wokken

Instructions

  1. Snijd de biefstuk in heel dunne plakken. TIP van Betty: leg de biefstuk een half uurtje in de vriezer dan gaat het snijden veel makkelijker!
  2. Roer in een kommetje de sojasaus met Shaoxing wine en de maizena los zodat alle klontjes er uit zijn.
  3. Voeg daarna de plakjes biefstuk, sojasaus mengsel, sesamolie, rode peper, gember en knoflook samen in een kom en roer het geheel goed door. Laat de biefstuk marineren gedurende 30 minuten.
  4. Breng vervolgens een pannetje water aan de kook voor de rijst. Check de bereidingstijd en bereidingswijze op de verpakking.
  5. Ondertussen kun je alvast de groenten gaan snijden: Snijd de ui in halve ringen. Spoel de peultjes af en snijd de topjes en eventuele draadjes weg.  Borstel de shiitake schoon en snijd in plakjes. Schraap de wortel schoon en snijd in dunne julienne reepjes. En tot slot snij je de bosui in smalle ringen.
  6. Verwarm een wok op hoge temperatuur en laat goed heet worden. Schenk een scheutje neutrale olie in de pan en voeg de plakjes biefstuk met marinade en al toe. Laat het vlees 30 seconden liggen in de hete olie en schep om. Laat nogmaals 30 seconden liggen en schep vervolgens uit de pan. Het vlees zal nog niet gaar zijn.
  7. Verwarm opnieuw een scheutje neutrale olie in de pan en voeg de shiitake en wortelreepjes toe. Wok deze gedurende 2 minuten. Voeg daarna de uien, peultjes en Shaoxing wijn toe en wok een extra 3 minuten mee. 
  8. Ondertussen giet je ook nog ergens de rijst af en laat deze uitstomen 🙂
  9. Tot slot voeg je de gebakken biefstukreepjes, runderbouillon, zwarte bonensaus en bosui toe. Let op! De zwarte bonen pasta is vrij sterk, begin dus echt eerst met de helft, proef en voeg eventueel meer naar smaak toe. Schep dit nog een paar keer goed om en laat 1-2 minuten zachtjes doorkoken. Zet daarna het vuur uit.  Serveer de biefstuk in zwarte bonensaus direct met de rijst.

Eet smakelijk!

Notes

* Er zijn verschillende soorten zwarte bonensaus te koop. Over het algemeen bevat de zwarte bonensaus van de Toko geen knoflook. Maar bij de supermarkt vindt je bijvoorbeeld een zwarte bonen-knoflooksaus (bijv. Lee Kum Kee) die is ook erg fijn om te gebruiken maar dan zou ik wel de teentjes knoflook uit het recept weglaten.