Print

Recept: Basbousa Griesmeelcake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Bakrecept voor Egyptische basbousa semolina cake. Een doordrenkte griesmeelcake met amandelen, kokos, suikersiroop met citroen en oranjebloesemwater. Wordt veelal bij de thee geserveerd met baklava, ghorayebah koekjes en meer.

Ingredients

Scale

Voor de griesmeelcake:

  • 250 gram tarwegriesmeel (grof)
  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 100 gram fijne suiker
  • 2 el. bakpoeder
  • 250 gram Griekse Yoghurt
  • 150 gram roomboter, gesmolten
  • 20 (blanke) amandelen

Voor de suikersiroop:

  • 250 gram water
  • 150 gram suiker
  • ½ citroen
  • 3 el. Oranjebloesem water

Extra:

  • keukenmixer met bisschopspatel (koekjes klopper)springvorm 24 cm doorsnede
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (170 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Stop tarwegriesmeel, amandelmeel, kokos, bakpoeder en suiker in de mengkom van de mixer. Plaats de spatel en laat even een minuutje draaien om alles goed te vermengen.
  3. Schenk daarna de gesmolten roomboter er in een straaltje bij en blijf 2 minuten doormixen op middelhoge stand.
  4. Tot slot gaat de dikke yoghurt erbij en blijf je nog een extra 5 minuten doorkloppen. Schep daarna het beslag in de bakvorm en strijk glad.
  5. Gebruik een mes om eventueel de cake nu alvast in te snijden met het ruitjes patroon. Tot slot plaats je de amandelenen evenwijdig van elkaar bovenop het beslag.
  6. Schuif de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de basbousa griesmeelcake gedurende 30 – 35 minuten af.
  7. Ondertussen ga je de siroop maken: stop water en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook gedurende 15 minuten. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  8. Tegen het einde van de baktijd pers je de citroen uit. Roer het sap met de oranjebloesem door de suiker siroop. Haal de bakvorm uit de oven en overgiet de cake direct met de siroop. Laat staan om volledig in te laten trekken.
  9. Verwijder daarna pas de rand van de vorm en verplaats neer een serveerschaal of snijplank. Snijd nu de cake helemaal door in ruitjes en serveer op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!