Print

Recept: Bahn Mi met eend

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + tot 24 uur marineren
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 35 minuten (+ marineren)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met eend
  • Cuisine: Vietnamese keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gr eendenborst filet
  • 1 potje Hoisinsaus (a 200 gr)
  • 10 gr geraspte knoflook
  • 10 gr geraspte gember
  • 5 el mayonaise
  • 2 el srirachasaus
  • 4 afbak pistolets
  • 1 potje Rilette van eend (190 gr)

Toppings:

  • 150 gr ‘Rauwkost op zoetzuur’ – met oa wortel en rettich
  • ½ komkommer, in dunne plakjes
  • 1 rode peper, in dunne plakjes
  • verse koriander

Instructions

  1. Begin het liefst een avond van tevoren met het marineren van de eendenborst. Giet ⅔ van de hoisinsaus (ca 4 eetlepels) in een diep bord. Roer hier de gember en knoflook door. Dep het vlees droog en kerf met een scherp mes de vetlaag kruislings in banen van 1 – 1.5 cm. Leg vervolgens de eendenborst in de marinade en dek af. Laat tot 24 uur marineren in de koelkast (korter kan dus ook als je dit gerecht bijvoorbeeld als lunch wilt maken de volgende dag).
  2. Ongeveer een half uurtje voordat je wilt serveren (de volgende dag) zet je alvast alle toppings klaar in kommetjes. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht).
  3. Maak nu een mix met de overgebleven hoisinsaus om de broodjes mee te kunnen besmeren. Meng per 4 broodjes hiervoor: 5 el mayonaise + 2 el hoisinsaus + 2 el srirachasaus door elkaar in een kommetje. Snijd de pistolets door en besmeer alle helften met een eetlepel van de saus. Plaats de pistolets op een bakplaat, met de snijkant naar boven en bak de broodjes gedurende 8 minuten in de oven.
  4. Verwarm een koekenpan zonder olie op hoog vuur. Haal de eendenborst uit de marinade en leg met het vetlaagje omlaag in de pan. Het vet zal dan als eerste smelten namelijk en dat is ideaal voor het bakken van de eendenborst. Bak aan beiden kanten bruin en verlaag dan het vuur naar middelmatig en blijf onder regelmatig keren de eendenborst bakken. Houdt ongeveer 6-7 minuten per kant – dus 13 minuten totaal aan voor de baktijd. Tip van Betty: lepel in de laatste paar minuten een beetje van de marinade over de eendenborst en bak nog even mee. Dat zal de borst ook mooi karameliseren. Haal vervolgens uit de pan en laat eventjes rusten alvorens in dunne plakken te snijden.
  5. Ondertussen haal je de pistolets uit de oven en verdeel ze over 4 bordjes (of een serveerschaal). Lepel een flinke eetlepel van de eenden rilette op enkel de onderste helften van de pistolets. Hier verdeel je vervolgens ook de plakken gebakken eendenborst overheen.
  6. Beleg nu elk broodje met achtereenvolgens een flinke eetlepel van de zoetzure wortel & rettich mix. Dan wat plakken komkommer en top af met de koriander en rode peper. Leg de bovenste helft van de pistolets er op en druk iets aan. Serveer de Bahn Mi direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty