Print

Babi Pangang (nog lekkerder dan van de afhaalchinees)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een heerlijk recept voor zelf Babi Pangang maken. Serveer krokante reepjes varkensvlees in zoetzure saus met tomaten, knoflook en gember. Een gerecht dat wij allemaal wel kennen van de ‘afhaalchinees’ maar zelfgemaakt eigenlijk vele malen lekkerder is. Het recept komt uit het Smaakmenutie kookboek!

  • Author: uit het Smaakmenutie Kookboek
  • Prep Time: 60 min.
  • Cook Time: 70 min.
  • Total Time: 2 uur en 10 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 700 gram schouderkarbonade
  • 2 uien, zeer fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, zeer fijn gesneden
  • 1 el. zonnebloemolie
  • 1 el. vijfkruiden poeder (5spice)
  • 1 flinke tl. gemberpoeder (djahe)
  • 4 el. zoete ketjap manis
  • 2 el. sojasaus
  • sap van ½ citroen
  • scheut azijn

Voor de Babi Pangang Saus:

  • 2 uien, zeer fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, zeer fijn gesneden
  • 1 el. tomatenpuree
  • 1 tl. vijfkruidenpoeder (fivespice)
  • 1 tl. gemalen gemberpoeder (djahe)
  • 2 el. zoete ketjap manis
  • 1 tl. sambal oelek
  • 4 flinke el. tomatenketchup
  • 4 el. zoete chilisaus
  • 1 bosje bosui, in ringetjes
  • zonnebloemolie

Instructions

  1. Meng alle ingredienten voor de marinade in een ruime kom. 
  2. Snijd het bot van de schouderkarbonades en stop het vlees in de marinade. Schep om en laat daarna minimaal 1 uur afgedekt marineren in de koelkast. (een hele nacht kan ook).
  3. Neem een ruime (soep) pan en vul met 1 liter water. Voeg een scheut azijn toe en breng tegen de kook aan. Voeg de gemarineerde schouderkarbonades toe aan het water en plaats de deksel schuin op de pan. Laat het vlees 35-40 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Ondertussen ga je de saus maken: verhit een scheutje zonnebloemolie in een steelpannetje op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en en knoflook gedurende 2-3 minuten. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak al omscheppende kort mee.
  5. Voeg het vijfkruidenpoeder, gemberpoeder, ketjap manis, sambal oelek, ketchup en chilisaus toe. Roer goed door elkaar en laat de saus sudderen tot het vlees klaar is.
  6. Haal de vlees uit de kookpan en dep droog met keukenpapier. Verwarm een ruime (koeken)pan  en voeg een flinke laag zonnebloemolie toe. Bak het vlees hier in enkele minuten krokant.
  7. Schenk ondertussen 150 – 200 ml van het kookvocht van het vlees bij de saus. Doe dit in delen zodat je tussentijds de dikte van de saus kunt bepalen.
  8. Tot slot haal je het vlees uit de olie, snijd het overlangs in reepjes (van 1 cm). Plaats het vlees in een serveerschaal en schenk de hete zoetzure saus er overheen. Serveer de babi pangang met ringetjes van de bosuien.

Eet smakelijk!