Print

Recept: Appelcake met custard maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vier de appeloogst in de herfst met een verrukkelijke appelcake met custard. Deze cake is zo lekker zacht met een vleugje vanille en zoete geglaceerde appeltjes bovenop. Heerlijk voor bij een kopje herfstthee!Deze appelcake is echt op zijn allerlekkerst als hij net een uurtje uit de oven is en dus nog een beetje lauwwarm van binnen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 minuten
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 10 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor het cakebeslag:

  • 200 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur,
  • 2 el volle melk, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 15 gr custardpoeder

voor de appels:

  • 23 goudreinetten
  • 1 tl kaneel
  • 2 el abrikozenjam

Extra:

  • springvorm 24 cm
  • bakpapier
  • appelboor
  • bakpray of gesmolten boter
  • bakkwast

Instructions

Voor je begint: zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn! Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hetelucht). Plaats een bakje water onderin de oven. Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Klop de roomboter, suiker en zout in 10 minuten volledig zacht en romig met een keukenmixer.
  3. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen. Voeg tot slot de melk toe en zet de mixer uit.
  4. Roer de bloem met de kaneel, bakpoeder en custardpoeder door elkaar. Spatel de bloem in 3 delen door het cakebeslag. Niet teveel roeren dus. Schep het cakebeslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met de spatel.
  5. Schil de appels, verwijder het klokhuis met de appelboor en snijd de appels in dunne plakken. Leg deze plakken overlappend in een cirkel langs de buitenrand van de vorm. Plaats in het midden een halve appel in plakjes.
  6. Gebruik nu de bakspay om de bovenkant kort in te spuiten. Je kunt ook boter smelten en hier de bovenkant van de appelcake voorzichtig mee inkwasten. Bestrooi vervolgens met kaneel.
  7. Plaats de appelcake in de voorverwarmde oven en bak de cake in 1 uur gaar. Laat daarna 5 minuten in de vorm staan alvorens de rand te verwijderen.
  8. Zodra de cake uit de oven komt roer je de abrikozenjam even los – voeg desnoods 1 el gekookt water toe om losser te maken – en kwast hiermee de bovenzijde van de appelcake in. Dit geeft een mooie glans en conserveert als het ware de appels ook meteen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietip: Je kunt er ook voor kiezen om vooraf een kleine portie custardvla te maken. Check hiervoor de verpakking van het custardpoeder. Deze lepel je na stap 4 over het cakebeslag in de vorm en druk daarna pas de plakken appels er bovenop. Svp afbakken volgens het recept.