Verwarm de oven voor op 180 graden/160 hete lucht. Was de paprika’s, aubergines en pepertje en spreid ze uit over een bakplaat.
Bak de groenten ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven (ze zullen helemaal zacht worden). Laat ze hierna afkoelen en verwijder de stelen, zaadjes en eventueel de schil of velletjes. Hak de groenten in grove stukken en maal fijn in een food processor. (Mocht je food processor niet groot genoeg zijn om alles in 1 keer te vermalen, splits de groenten dan op in meerdere porties.)
Verwarm ondertussen in een brede (hapjes) pan een laagje olijfolie. Pers de knoflook uit en bak deze in de olie totdat hij licht bruin begint te kleuren. Voeg de paprika-aubergine puree toe en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de puree tot een kookpunt, en draai daarna het vuur laag. Laat de puree, onder regelmatig roeren, 1 uur lang stoven.
Giet de warme Ajvar in gesteriliseerde potjes en schenk een dun laagje olie bovenop. Draai de deksels meteen dicht, want terwijl de puree afkoelt, trekt deze meteen vacuüm. De potten zijn zo langer houdbaar, en bewaar op een koele, droge plek. Na opening in de koelkast bewaren.