Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de ‘draden’ en snijd in kleine blokjes. Schenk een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij gedurende 2-3 minuten. Boen ondertussen de aardperen schoon onder een stromende kraan (schillen hoeft niet) en snijd in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak gedurende 1 minuut. Blus de groente af met de witte wijn, en zodra deze een beetje verdampt is voeg je de bouillon + citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet de deksel op de pan, en laat 20 minuten op zacht vuur koken.
Boen de paddenstoelen schoon en snijd eventueel door de helft of in parten om hapklare stukjes te verkrijgen. Verhit een klontje boter (of olijfolie) in een koekenpan en bak de paddenstoelen romdom bruin. Breng op smaak met zout, peper en de gedroogde tijm.
Prik in een stukje aardpeer om te kijken of deze gaar is. Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender), en roer daarna de slagroom er doorheen. Laat nog 1-2 minuten doorkoken en breng de aardperensoep op smaak met zout, peper.
Schenk de aardperensoep in diepe borden of kommen, en serveer met de gebakken paddenstoelen. Garneer de aardperensoep met truffelolie en wat fijngehakte peterselie.