Print

Recept: Aardappel ‘Latkes’ maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je ooit wel eens aardappel pannenkoekjes gegeten? Deze Joodse ‘Latkes’ worden traditioneel tijdens Chanoeka gegeten en ik laat je zien hoe makkelijk je zelf aardappel ‘latkes’ kunt maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 8-9 stuks 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Joodse Keuken

Ingredients

Scale
  • 650 gr (licht kruimige) aardappels
  • 1 witte ui
  • 2 eieren
  • 75 gr tarwebloem
  • 1,5 tl kosher zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl vers gemalen zwarte peper
  • zonnebloemolie

Extra:

  • Keukenmachine met fijne raspschijf
  • of gebruik een handrasp met gaatjes niet groter dan 0,5 cm.
  • theedoek
  • koekenpan of bakplaat

Instructions

  1. Schil de aardappels en probeer ongeveer 600 gram over te houden. Pel tevens de ui. Rasp eerst de aardappels fijn met behulp van de keuken machine. Schep daarna uit de kom in een schone theedoek en wring al het vocht er uit. Rasp daarna ook nog de ui in de machine.
  2. Klop in een ruime mengkom de eieren goed los. Voeg de aardappel en ui toe met tevens de bloem en bakpoeder. Breng op smaak met het zout en peper en meng het geheel goed door. Alle aardappels dienen bedekt te zijn met het bloemmengsel. 
  3. Verhit ondertussen een laagje olie in een koekenpan. Gebruik een volle eetlepel om steeds 2 -3 hoopje beslag in de pan te lepelen. (op de bakplaat kun je er waarschijnlijk 5-6 kwijt). Druk de pannenkoekjes een beetje plat met de bolle kant van de lepel. Frituur de latkes lichtbruin en draai om met behulp van een spatel. Bak de andere zijde ook. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. 
  4. Roer het beslag telkens even goed door als je weer een nieuwe batch gaat bakken.
  5. Serveer de latkes nog een beetje warm met zure room en appelmoes of cranberrysaus

Eet smakelijk!

Notes

Warmhoud tip: verwarm de oven voor op 60 graden en plaats de latkes op een vuurvaste serveerschaal. Zo kun je ze gedurende het opbakken van alle batches warmhouden. (eigenlijk doe je hetzelfde ook met bijv. pannenkoeken)