Print

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wil je zelf pepernoten – of eigenlijk kruidnoten – gaan bakken voor Sinterklaas. Dan deel ik graag mijn basisrecept met je, boordevol tips om tot het beste bakresultaat te komen. Zo wordt zelf pepernoten (kruidnoten) bakken een makkie en kunnen zelfs de kinderen hiermee aan de slag.

Let op! er is een gevaar: als je eenmaal begint te snoepen van deze Sint lekkernij dan ben je al gauw niet meer te stoppen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 2x 12 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 75 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

  • 250 gram bloem
  • 125 gram (donker)bruine basterdsuiker
  • 12 gram speculaaskruiden (4 tl.)
  • 10 gram bakpoeder (2 tl.)
  • 4 gram zout (½ tl.)
  • 125 gram koude boter
  • 50 gram melk (34 el.)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius (160 hetelucht). Bekleed 1 of liever zelfs 2 bakplaten met bakpapier.
  2. Stop bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom. Roer door elkaar. Snijd de roomboter in blokken en voeg samen met de melk voeg toe. Kneed nu met de handen vlug door elkaar tot een soepel deeg. LET OP: Kneed het deeg niet te lang door, want het deeg moet niet te warm worden en gaan ‘glanzen’. Mocht dit wel gebeuren zet het dan een kwartiertje terug in de koelkast zodat de boter weer iets kan uitharden.
  3. Draai balletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een knikker. Ja, een grote knikker mag ook: die bak je dan gewoon iets langer in de oven. Kleinere – of zelfs onevenredige grootte – balletjes is niet aan te raden, want die zijn dan niet tegelijkertijd gaar. Kleine balletjes kunnen zelfs verbranden of heel droog worden.
  4. Leg de pepernoten balletjes in evenredige rijen (zie foto) op de bakplaat, maar druk ze niet plat! Er gaat ongeveer een half recept op 1 bakplaat.
  5. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de kleine pepernoten (kruidnoten) in 10-12 minuten gaar en lichtbruin in de oven. Grotere balletjes hebben vaak 12-14 minuten nodig.
  6. Zodra een plaat in de oven staat kun je het resterende deeg gaan uitdraaien tot balletjes en op een eventuele 2de bakplaat plaatsen, of wacht hiermee tot de eerste plaat klaar is.
  7. Haal na het bakken van de pepernoten de bakplaat uit de oven en laat de kruidnoten in 15 min. helemaal afkoelen op de bakplaat. Daarna kun je ze oppakken en in bakjes, zakjes of een koektrommel etc. stoppen.

Notes

Luxe Chocolade Pepernoten (kruidnoten) maken:

  • Smelt een beetje chocolade au-bain marie en dompel de afgekoelde pepernoten even onder, tik af en laat uitdruipen en plaats op een stuk bakpapier.
  • Je kunt er nu zelf nog extra sprinkels over heen strooien. Denk aan regenboog fantasie of strooisels speciaal in sinterklaas thema, of met gouden balletjes, sterretjes etc.
  • Laat daarna de chocolade-pepernoten opdrogen en uitharden.