Print

Recept: Wortel-dadeltaart met honing

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 50 min.
  • Total Time: 1 uur en 5 minuten
  • Yield: 8-10 personen 1x
  • Category: Taart
  • Method: bakken
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

  • 1 winterwortel (circa 200 gram)
  • 1 sinaasappel,
  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur,
  • mespunt zout,
  • 125 ml vloeibare honing,
  • 2 eieren,
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel*,
  • 1 theelepel gemalen kaneel,
  • 1 theelepel gemalen gember,
  • ΒΌ theelepel gemalen nootmuskaat,
  • 75 gram ontpitte medjool dadels, fijngehakt,
  • 75 gram walnoten, grofgehakt,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel,

(TIP: Voor een glutenvrije variant: vervang het zelfrijzend bakmeel door 100 gram havermoutmeel, 50 gram boekweitmeel en 2 theelepels bakpoeder)

Extra:

  • oven,
  • springvorm van 20 cm,
  • bakpapier,
  • (grove) rasp,
  • handmixer of keukenmachine,
  • spatel.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden (145 hete lucht). Bekleed de springvom met het bakpapier.
  2. Schrap de winterpeen en rasp deze grof. Weeg het rasp af totdat je precies 175 gram hebt. (Gebruik wat je over hebt bijvoorbeeld door een salade, wok mee met je Aziatische schotel, of als extra ingredient voor in de pastasaus.). Boen tevens de sinsaasappel en rasp de oranje schil er af. Zet beiden apart.
  3. Klop met de mixer de boter met de honing en zout romig. Klop vervolgens een voor een de eieren hier doorheen.
  4. Voeg het bakmeel en de specerijen toe en klop tot een glad beslag. Spatel hier vervolgens de wortel, sinaasappelrasp, dadels en noten doorheen. Stort het mengsel uit in de springvorm, strijk glad met de spatel en bestrooi met het amandelschaafsel.
  5. Bak de taart gedurende 50 minuten goudbruin in de oven. Laat de taart hierna 15 minuten afkoelen, alvorens de vorm te verwijderen. Laat hem daarna helemaal afkoelen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP! Deze wortel dadeltaart met honing wordt nog lekkerder als je hem een dagje van tevoren maakt. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Bewaar hiervoor afgedekt, op een koele plek (Buiten de koelkast).