Print

Recept: Witlofsalade met verse vijgen en geitenkaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als lunchrecept voor vandaag heb ik een witlofsalade gemaakt met verse vijgen en geitenkaas. Sinds de herfst is begonnen kon ik al niet wachten tot er weer verse vijgen beschikbaar waren. In deze salade heb ik de vijgen, naast hoofdingrediënt,  ook gebruikt om een dressing van te maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: lunch
  • Cuisine: hollandse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten voor de salade:

  • 3 stronken witlof
  • 10 halve walnoten
  • 3 verse vijgen
  • 150 gram geitenkaas
  • 1 bos radijsjes (dit zijn er ongeveer 15)

Ingrediënten voor de vijgendressing:

  • 3 verse vijgen
  • 2 el. olijfolie (extra vierge)
  • Sap van een halve limoen (dit is ongeveer 1 el.)
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de ciabatta (laat achterwege bij Low Carb):

  • (glutenvrije) Ciabatta
  • 2 el. olijfolie (extra vierge)
  • 2 el. gedroogde kruiden, bijvoorbeeld tijm
  • Peper en zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor de ciabatta voor. Snij de ciabatta in plakken en bestrijk ze met de olijfolie (extra vierge is hier het lekkerst). Bestrooi met wat zout, peper en de gedroogde kruiden. Bak de ciabatta in de oven volgens de gebruiksaanwijzing van het brood. Als je al afgebakken ciabatta hebt, verwarm je de stukken brood een paar minuten in de oven totdat ze lekker knapperig zijn.
  2. Begin vervolgens met het maken van de vijgendressing. Snij de vijgen in vieren, haal het vruchtvlees eruit en pureer dit met een vork. Meng het vruchtvlees van de vijgen in een kom met de olijfolie, een snuf peper en zout en het sap van een halve limoen. Proef de dressing en voeg naar smaak nog wat extra olie, peper, zout of limoensap toe. Zet deze kom apart.
  3. Breek of hak de walnoten in kleine stukjes. Verwarm een koekenpan op licht vuur en rooster de walnoten. Hou dit goed in de gaten want de walnoten kunnen snel aanbranden. Laat ze vervolgens afkoelen.
  4. Snij de onderkant van de witlof af, halveer de witlof en snij het binnenste (bittere) stronkje eruit. Snij de witlof vervolgens in hele dunne reepjes en was ze.
  5. Was ook de radijsjes en snij ze in dunne plakjes. Verkruimel de geitenkaas en schep dit samen met de radijsjes door de witlof.
  6. Snij de overige 3 vijgen in 8-en. Serveer de witlof met de vijgen en walnoten er overheen gestrooid en schep de vijgendressing erbij. Serveer de stukken ciabatta ernaast.

Eet smakelijk!

Groetjes, Nanda

Notes

Bewaartip: Je kunt de witlofsalade niet al te lang bewaren, de witlof wordt namelijk snel bruin. Je kunt de salade het best dezelfde dag of de dag erna eten.