Print

Recept: Vegan Labneh maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Libanese keuken is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je vindt hier tevens heel veel vegetarische en zelfs vegan gerechten in terug en anders zijn ze met een kleine aanpassing geheel vegan te maken. Zoals deze romige yoghurt dip waar ik een twist aan geef door vegan yoghurt te gebruiken. Vegan Labneh maken is niet moeilijk, maar er komen wel een paar trucs bij kijken die ik graag met je deel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + uitlekken
  • Total Time: 24 - 48 uur
  • Yield: 1 kommetje 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Libanese keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 500 gram kokosyoghurt
  • 1 tl zout
  • 2 el za’atar
  • 2 el citroen (verse sap)
  • 2 el pijnboompitten (optioneel)
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • olijfolie (extra vierge)

Voor erbij:

  • Libanees platbrood naar wens
  • of pita brood
  • kerstomaten
  • verse vijgen, in partjes
  • olijven

Extra:

  • grote kom
  • bolzeef
  • fijne (kaas)doek

Instructions

  1. Plaats de bolzeef op de kom en leg hier de fijne doek, overhangend, overheen.
  2. Giet de kokosyoghurt in de doek en voeg het zout toe. Het lijkt misschien veel voor zo’n klein beetje yoghurt, maar is echt nodig om hem genoeg ‘hartig’ te maken. Roer het geheel goed door en plaats 24 – 48 uur afgedekt in de koelkast om uit te lekken. Vegan yoghurt is nu eenmaal anders dan gewone yoghurt en dient veel langer uitgehangen te worden. 
  3. Voor het serveren: rooster je de za’atar en pijnboompitten afzonderlijk in een droge koekenpan (dus zonder olie of boter) .
  4. Pers de citroen uit en voeg de helft van de za’atar + de helft van de citroensap toe aan de vegan labneh. Roer goed door en proef even. Voeg eventueel nog de overige helft citroensap toe om in balans te brengen (dit hangt ook al van welke kokosyoghurt je gebruikt hebt)
  5. Schep de uitgehangen vegan labneh in een diep bord of kom en top af met de rest van de za’atar kruiden, de fijngehakte peterselie en de geroosterde pijnboompitten. Tot slot druppel je er nog lekker wat goede olijfolie overheen om af te maken. Serveer direct met wat Libanees platbrood. Pitabroodjes of pitachips kan ook!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Variatie recepten Labneh maken:

  • Vervang de za’atar door komijn en voeg pistachenoten en granaatappel toe. Check dit labneh yoghurt dip recept.
  • Ook lekker: voeg alvorens het opdienen nog een snufje sumak toe. Dit geeft ook een lekker zuurtje!