Print

Recept: Vegan Bacon van Tempeh

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak jij ook graag vegan scrambled eggs voor het ontbijt? Dan heb ik een heerlijk bijgerecht voor je, namelijk vegan bacon gemaakt van Tempeh! Met ‘smokey’ BBQ smaken is het een leuke en lekkere aanvulling op je vegan (weekend) ontbijt!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 3-4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 250 gram tempeh
  • 3 el sojasaus (gebruik tamari voor glutenvrij)
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el maple syrup (of agave siroop)
  • 1 tl ‘liquid smoke’ saus (optioneel)
  • ½ tl gerookte ‘sweet’ paprika poeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl sriracha saus
  • snuf versgemalen peper

Extra:

  • kookpan met deksel
  • koekenpan of braadpan
  • plantaardige olie, voor het bakken

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water en leg hier het blok tempeh in. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken om de bittere en aardse tonen minder te maken en gewoonweg zachter en milder van smaak. Je kunt uiteraard ook stomen in een stoompannetje.
  2. Meng in een ruime kom (of ovenschaal) de sojasaus, plantaardige olie, maple syrup, liquid smoke saus (optioneel), paprikapoeder, komijn en srirachasaus.
  3. Snijd de (warme) tempeh in dunne plakken. Leg de plakken tempeh in de marinade en wentel ze goed om zodat alles bedekt is met marinade. Laat 5 minuten staan.
  4. Verwarm een koekenpan met een scheut plantaardige olie en leg zoveel plakken tempeh hierin als op de bodem van de koekenpan passen. Waarschijnlijk moet je ze in delen opbakken. Doe dit zo’n 1-2 minuten per kant. Ze dienen mooi krokant en goudbruin te worden en serveer de plakken vegan bacon van tempeh direct.
  5. De plakken die je niet meteen opeet laat je volledig afkoelen en bewaar (max 1 week) in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze altijd weer even een klein beetje opwarmen in een koekenpan.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bereiding in de oven:

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Marineer de plakken zoals beschreven en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de Vegan bacon in 10- 15 minuten krokant in de oven. Halverwege 1 x draaien.