Doe de boter in de mok en smelt de boter kort in de magnetron (ongeveer 45-60 seconden).
Wacht totdat de boter grotendeels is afgekoeld en voeg dan het ei toe. Klop het mengsel goed los met een vork.
Voeg de melk, vanille en suiker toe, en meng alles nogmaals goed met de vork.
Snijd de citroen doormidden en voeg de rasp en het sap van één helft van de citroen toe.
Voeg het zelfrijzend bakmeel toe. Je kunt de meel het beste zeven: hierdoor is het makkelijk een glad beslag zonder klontjes te krijgen. Voeg hierbij ook meteen een klein snufje zout toe.
Als laatste voeg je de blauwe bessen toe, en meng goed door het beslag.
Plaats de mok in de magnetron voor ongeveer 2,5 minuten. Houd de cake ondertussen goed in de gaten: wanneer deze naar boven komt, kan het zijn dat deze soms overloopt. Zet de magnetron dan stop en zet de deur van de magnetron even open. Zet de magnetron daarna weer voor de laatste seconden aan.
Je weet dat je mug–cake klaar is, wanneer de bovenkant stevig maar niet droog is. Is de mug–cake nog te nat? Zet deze dan even terug in de magnetron!