Print

recept: Turkse gebakken rijstpudding (Sütlaç)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sütlaç is een bekende Turkse gebakken rijstpudding met rozenwater en pistache. Het wordt geserveerd als dessert of zoet nagerecht met in melk gekookte rijst. Het is heel makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker!

Ingredients

Scale
  • 175 gram risotto rijst
  • 200 ml water
  • 1 liter melk
  • 150 gram suiker
  • 2 tl vanille extract (of gebruik halve uitgeschraapte vanille peul)
  • 40 gram maizena
  • 12 el. rozenwater
  • (optioneel) gehakte pistachenoten

Extra:

  • 8 ovenvaste schaaltjes (bijv. BK Cocottes of tapas schaaltjes)

Instructions

  1. Stop de rijst en water in een pannetje en breng aan de kook. Verlaag direct het vuur en laat 5-10 minuten zachtjes sudderen terwijl je af en toe nog even doorroert. De rijst zal nagenoeg droogkoken.
  2. Schenk nu driekwart van de melk erbij en voeg suiker en vanille toe. Breng aan de kook, verlaag dan het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Verwarm nu tevens de grill van de oven voor.
  4. De overgebleven kwart van de melk roer je in een kommetje of glas los met de maizena. Giet dit bij de rijst, verhoog het vuur en laat 5 minuten, onder regelmatig doorroeren, indikken.
  5. Haal de pan van het vuur en roer het rozenwater er door. Schep daarna de rijstebrij uit over de schaaltjes. Plaats deze op een rooster op de hoogste stand – dus net onder de grill – in de oven. Het is de bedoeling dat de bovenkant van de rijstpudding gaat karameliseren, maar let op! het geheel verbrand vrij snel !
  6. Laat daarna de schaaltjes volledig afkoelen op het aanrecht en zet daarna nog een aantal uren in de koelkast om de pudding echt volledig op te laten stijven.

Afiyet Olsun! (=eet smakelijk!)

Notes

Je kunt de pudding gerust nog een dagje langer in de koelkast laten staan, dus ideale prepping voor een feestje!