Print

Recept: Thaise pompoen soep met kokos

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is weer een Meatless Monday en dan zetten we een vegetarisch recept in het zonnetje! Deze tijd van het jaar kunnen we niet om de pompoenen heen, dus maak eens deze Thaise pompoensoep met kokos, gember en citroengras! Heerlijk op smaak gebracht met nog wat limoensap en vissaus.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Thaise keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 1 flespompoen
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 duimpje gember
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 250 ml (kippen)bouillon
  • 1 blik kokosmelk (ca  400 ml)
  • 1 el limoensap (van 1 limoen)
  • 1 el Nam pla vissaus
  • optioneel: handje kokossnippers
  • 3 bosui
  • verse koriander
  • 1 bosuitje

Instructions

  1. Alvorens je begint: open het blik kokosmelk – NIET SCHUDDEN – en schep 2 eetlepels van dikke kokosroom dat zich aan de bovenkant bevind. Houd deze apart voor decoratie.
  2. Snijd de flespompoen overlang doormidden en lepel de zaadjes en draadjes er uit. Snijd het vruchtvlees in plakken, vervolgens reepjes en blokjes van 1-2 cm.
  3. Pel de sjalotten en snijd fijn. Pel de knoflook en pers deze uit. Snijd het pepertje doormidden en verwijder eventueel de zaadjes en zaadlijsten (die zijn het pittigst). Schil de gember. Snijd vervolgens in dunne plakjes, reepjes en tot slot piepkleine blokjes. Was de tomaat, snijd doormidden en lepel de zaadjes er uit. Snijd het vruchtvlees in blokjes. 
  4. Verhit een scheutje (kokos) olie in een ruime braadpan of soeppan. Fruit hierin de ui, knoflook en rode peper gedurende 1 minuut. Voeg de gember en tomaat toe en bak nog een extra minuut mee.
  5. Kneus de citroengras stengel op 3 plekken stop in de pan. Voeg nu ook de blokken pompoen toe en roer het geheel even goed om. Voeg hier de bouillon aan toe. Roer het blik kokosmelk even goed door en giet ook in de pan. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat de Thaise pompoensoep nu 40 minuten zachtjes doorkoken.
  6. Verwijder de citroengrasstengel en pureer de soep. Breng op smaak met de limoen en vissaus en roer goed door. 
  7. Serveer de soep in diepe kommen. Lep een beetje van het achtergehouden kokosroom overheen en top af met wat verse koriander en een bosuitje in ringen. Serveer direct!

Eet smakelijk!

  1. Breng op smaak met de limoen en vissaus

Notes

Serveertip: Voor een extra krokante bite is deze soep echt heerlijk met wat geroosterde kokos schaafel. Spreid een handje hiervan uit over een bakplaat en plaats 5-7 minuten in de oven op 180 graden (165 hete lucht). Hou het goed in de gaten want ze kunnen in een keer heel donker gaan kleuren. Met een mooi lichtbruin kleurtje haal je ze er uit en laat afkoelen op de plaat.