Print

Recept: Taco’s al Pastor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze taco’s al Pastor zijn een klassieker uit Mexico. Normaal gesproken marineer je het vlees en rijg aan een shoarmaspit en snijd in flinterdunnen plakken. Maar je kunt dit recept ook maken met procureur (varkensschouder) in een Dutch Oven op de barbecue! Lekker op soft taco’s met uien, koriander en ananas!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min. + 6 uren marineren
  • Cook Time: 4 - 12 uren
  • Total Time: > 10 uren
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Barbecue recepten
  • Cuisine: Mexicaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1 kilo Procureur (varkensschouder of ‘Boston Butt’)
  • 4 gedroogde chipotle pepers (Guajillo en/of Jalapeno) *
  • 1 vleestomaat, ontveld
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels smoked paprikapoeder
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel gemalen peper
  • ½ theelepel zout
  • 4 kruidnagels
  • schoongemaakte ananas
  • 4 eetlepels neutrale azijn

Voor erbij:

  • 12 mini soft taco wraps (small)
  • schoongemaakte ananas, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 10 gram koriander, grof gesneden
  • 1 limoen, in partjes gesneden

Instructions

  1. Kook gedroogde chipotle pepers 5 minuten in een pannetje met ruim water, giet het water af en stop de pepers in de blender. Mocht je een blikje met pepers in bijv. adobo saus hebben, dan kun je deze stap overslaan en de pepers uit het blikje meteen toevoegen aan de blender.
  2. Verwijder de zaadjes van de ontvelde tomaat en stop het vruchtvlees samen met de knoflook in de blender. Voeg paprikapoeder, smoked paprikapoeder, oregano, komijn, peper, zout en de kruidnagels toe. Snijd ⅓ van de ananas in grove stukken en voeg samen met de azijn erbij. Mix alles goed door elkaar. Wellicht moet je de eerste paar keer even ‘ pulsen’ en daarna compleet mixen.
  3. Dep de procureur droog met keukenpapier en snijd in dikke plakken van 2-3 cm dikte. Plaats in een ruime ziplock zak en leg deze alvast in een grote ovenschaal of braadslede.
  4. Overgiet de varkenslappen met de adobo marinade en druk zoveel mogelijk lucht uit de zak alvorens deze te sluiten. Plaats zodanig in de schaal dat bij eventueel lekken het de schaal in loopt en niet je koelkast. LET OP! met je blote handen ivm de pepers. Laat daarna minstens 6 (of een nachtje) marineren in de koelkast.
  5. Verwarm de barbecue met Dutch Oven alvast voor op 200 graden. Haal de stukken procureur uit de zak, maar gooi de marinade niet weg. LET OP:- gebruik handschoenen ivm de pepers. Plaats het vlees  op het grillrooster om aan twee zijden aan de bakken en van grillstrepen te voorzien. Verspreid het vlees daarna over de bodem van de Dutch Oven pan.
  6. Extra tip: Mocht je nog wat ruimte overhebben: plaats de overgebleven ⅔ ananas ook op de gril en maak een paar mooie grill strepen. Laat daarna afkoelen en snijd in stukken voor beleggen van de tacos al Pastor.
  7. Schenk de overgebleven adobo marinade uit de zip-lock zak in de Dutch Oven, zodat het vlees er lekker tussen ligt. Plaats de deksel en zet de pan in het midden van de barbecue. Verlaag de temperatuur naar 150 graden. Nu dien je het vlees 2 – 6 uren te laten garen. Het is een beetje moeilijk in te schatten hoe lang je hiervoor nodig hebt, maar je kunt gewoon af en toe in de pan kijken en met een tang een stukje vlees vastpakken. Op het moment dat het snel uit elkaar valt is het vlees klaar (zie foto’s).
  8. Verwarm de tacos in de magnetron, in een koekenpan of leg ook even in de barbecue. Schep een portie vlees uit de pan en plaats in het middel van de taco. Bestrooi met wat ananas blokjes, gesnipperde uien, koriander en knijp er een partje limoen over uit. Serveer de Taco’s al Pastor direct!

Buen Provecho! Groetjes, Betty

Notes

* Kun je geen hele chipotle pepers in blink vinden? Vervang deze dan door 2 eetlepels crushed chili’s + 4 eetlepels gekookt water. Roer goed door en laat 5 minuten weken. Ga daarna verder met stap 1.