Print

Recept: Syrniki – kaas pannenkoekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor verrukkelijk zachte zoete kaas pannenkoekjes voor het ontbijt. Deze zogehete ‘Syrniki’ zijn een geliefd recept in Slavische landen en ze zijn lekker met zure room en kersen jam!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + nachtje uitlekken
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1 nacht
  • Yield: 8-9 stuks 2 personen 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Russische Keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram huttekase (cottage cheese)
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • snufje zout
  • 50 gram suiker
  • 1 tl. vanille extract
  • 60 gram tarwebloem
  • zonnebloemolie, voor het bakken

Voor erbij:

  • zure room
  • kersen jam
  • poedersuiker

Extra:

  • bolzeef
  • fijne kaasdoek
  • koekenpan

Instructions

  1. Als eerste ga je de huttekase uitlekken. Hang de bolzeef in een ruime kom en bekleed met kaasdoek. Lepel de huttekase uit de verpakking op het doek. Pak de punten samen en draai het doek stevig dicht tot een bol.  Plaats iets zwaars bovenop de kaas om goed uit de drukken en uit te lekken. Plaats voor minstens 1 uur maar liefst de hele nacht in de koelkast.
  2. De volgende dag gooi je het uitlekvocht weg. Maak de mengkom droog met keukenpapier en haal de kaas uit de doek en stop in de kom. 
  3. Voeg ei, eidooier, zout, suiker, vanille en bloem toe en meng met een stevige houten lepel tot een stevig beslag. Mocht je een handmixer hebben kun je dit ook gebruiken.
  4. Bestuif een werkblad royaal met bloem. Schep een flinke eetlepel beslag uit de kom en vorm met natte handen hier ronde koekjes van circa 1 – 2 cm dikte en plaats op het met bloem bestoven werkblad. Bestuif de bovenkant ook met bloem .
  5. Verwarm een dun laagje olie in een ruime koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Leg met een spatel een paar kaas pannenkoekjes in de pan en bak goudbruin. Keer om met de spatel en bak de andere kant ook goudbruin. 
  6. Serveer de warme Syrniki met zure room en kersen jam. Je kunt ze ook bestrooien met poedersuiker als je dat liever hebt.

Prijatnogo apetita! (= eet smakelijk!)

 

Notes

Variatietip: wel 30 gram rozijnen in heet water gedurende 15 minuten. Giet af en laat aan de lucht drogen. Kneed deze door het kaasbeslag alvorens hier pannenkoekjes van te vormen.