- Schil de ui en knoflook en snij beide fijn. Was de tomaten en snij deze fijn. Ook de aardappels schil je en snij in grove stukken.
- Breng 2 pannen met water (en evt. wat zout) aan de kook voor de rijst en aardappels. De aardappels kook je in zo’n 20 minuten gaar, de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Tijdens het koken van de rijst en aardappels kun je de zuurkool bereiden. Verwarm wat olijfolie in een ruime hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze totdat de ui glazig wordt. Dan schep je de tomatenpuree in de pan, roer goed door en bak 1-2 minuten mee. Voeg de tomaten en zuurkool toe, samen met 200 ml. water. Roer goed door en voeg de piment bolletjes en indien gewenst de rode pepers (in z’n geheel) toe. Zet het vuur laag en laat de zuurkool 20 min. zacht doorkoken. Tussendoor roer je regelmatig.
- Bak ondertussen in een koekenpan de (vegetarische) spekreepjes uit op middelhoog vuur. Als je verse peterselie hebt, knip of snij deze alvast fijn.
- Giet de rijst en aardappels af zodra ze gaar zijn. Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Zodra de zuurkool gaar is verwijder je de pepers en piment bolletjes. Schep de gestampte aardappels, rijst, peterselie en uitgebakken spekjes door de zuurkool. Proef en voeg naar eigen smaak nog extra zout en peper toe.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda