Print

Recept: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Albondigas is een van de meest bekende tapas recepten met vlees. Deze Spaanse gehaktballetjes bak je namelijk in een tomatensaus en is heerlijk gekruid maar ook zacht van smaak. Serveer bijvoorbeeld bij patatas bravas!

Ingredients

Scale

Voor de Spaanse gehaktballetjes:

  • 300 gram mager rundergehakt,
  • 200 gram varkensworstjes,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • 1 kleine ui, gesnipperd,
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
  • 1 theelepels HOT ‘smoked’ paprikapoeder,
  • 1 ei,
  • 2 eetlepels paneermeel,
  • peper & zout,
  • olijfolie.

Voor de tomatensaus:

  • 1 ui, gesnipperd,
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst,
  • 1 rode of groene paprika, in blokjes,
  • 1 spaanse peper, in kleine stukjes gesneden,
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • halve theelepel gemalen komijn,
  • 400 gram fijne tomaten (bijv. polpa of passata)
  • 150 ml rode wijn (of gebruik runderbouillon).

Instructions

  1. Maak als eerste de gehaktballetjes: Snijd de varkensworstjes in de lengte doormidden en trek het velletje er af. Meng het vlees in een ruime kom met het gehakt,  de peterselie, uien, knoflook, HOT smoked paprikapoeder, het ei en het paneermeel. Breng op smaak met zout & peper en kneed goed door. Vorm hier vervolgens 20-25 gehaktballetjes, ter grootte van een bitterbal van.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een  brede hapjespan en bak hierin de Spaanse gehaktballen rondom aan, op middelhoog vuur. Zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. Schep de gehaktballen  vervolgens uit de pan en zet apart.
  3. In het achtergebleven bakvet bak je nu de uien, knoflook en paprikastukjes gedurende 4-5 minuten aan. Voeg de oregano en komijn toe en bak gedurende 1 minuut mee. Schenk de fijne tomaten erbij , samen met de wijn en breng aan de kook. 
  4. Stop de gehaktballen in de saus en roer even een paar keer goed om. Verlaag daarna het vuur naar middelmatig en laat de Albondigas in circa 20 minuten zachtjes gaar stoven. Blijf regelmatig roeren want de saus dikt zeer in. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes Betty