- Stop de kiphaasjes in een mengkom. Ondertussen leg je ook vast de houten prikkers in een bak met water zodat ze kunnen marineren.
- Pel de ui en snijd deze in grote stukken. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Pers het sap uit de limoen.
- Voeg de ui, knoflook, gember, sambal, suiker en limoensap toe aan de kiphaasjes. Giet de ketjap manis en olie erbij, breng op smaak met zout en peper en schep het geheel goed door. Dek vervolgens de kom af met folie en laat 2 uur marineren.
- Verwarm een oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rijg steeds een kiphaasje aan de bovenste helft van de houten prikkers. Probeer deze zoveel mogelijk in een ‘S’ te vormen. Overtollige marinade en dus ook de stukken ui, knoflook etc. laten afdruipen voor het rijgen. Je kunt de Sinterklas sate spiezen afgedekt in de koeling bewaren tot ze daadwerkelijk de oven in gaan.
- Verdeel de sate over de bakplaat en plaats in het midden van de oven. Bak de Sinterklaas Sate in zo’n 15 – 20 minuten gaar in de oven. Met name de laatste paar minuten goed in de gaten houden want je wilt niet dat ze gaan verbranden. Halverwege de baktijd graag een keertje de stokjes omdraaien op de plaat.
- Serveer direct met bijvoorbeeld gebakken uitjes of Seroendeng en natuurlijk pindasaus.
Selamat Makan! (= eet smakelijk!)
Groetjes, Betty