Print

Recept: Sambal Goreng Tempeh Kering

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een heerlijk vegetarisch ( of zelfs vegan) recept voor de Indonesische krokant gebakken tempeh in sambal saus. Deze Sambal Goreng Tempeh Kering is afkomstig uit het kookboek: de Bijbel van de Indonesische keuken – door Maureen Tan. Het is een lekker pittig en zoet bijgerecht voor je Indonesische rijsttafel en kan zelfs als snack gegeten worden.

Ingredients

Scale
  • 800 gram tempeh, in smalle reepjes
  • 3 sjalotten, in dunne plakjes
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 stengel citroenblad
  • 2 salamblaadjes, gekneusd
  • 4 lombok (= spaanse peper), of 4 rawit, in fijne ringen,
  • 5 cm laos gekneusd
  • 1 tl. (vegan) trassie
  • 15 petehbonen, grof geneden (optioneel)
  • 50 gram palmsuiker
  • ½ tl. zout
  • 1 el. tamarinde
  • 4 el. ketjap manis
  • plantaardige olie, om in te frituren

Extra:

  • ruime wok of braadpan
  • keukenpapier

Instructions

  1. Verwarm de wok (of braadpan) met hierin een flinke scheut olie. Prituur de tempe rondom krokant en goudbruin. Het kan zijn dat je dit in 2 batches moet doen omdat het niet allemaal ineens past. Schep de tempe met een schuimspaan uit hete olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Giet de overtollige olie uit de pan (tip! bewaar voor een volgende keer frituren). `Verhit de wok opnieuw en fruit de sjalotten, knoflook, citroengras salamblaadjes en lomboks (of rawits) gedurende 10 minuten op middelmatig vuur.
  3. Voeg de laos, trassie en eventueel petehbonen toe. Bak ze in ieder geval 1 minuut mee.
  4. Tot slot voeg je de palmsuiker toe en breng op smaak met het zout, tamarinde en ketjap manis. Roer goed door en zet het vuur uit.
  5. Meng nu de krokant gebakken tempe er doorheen en schep goed om zodat alles goed bedekt is met de sambal. Serveer direct.
  6. Deze Sambal Goreng Tempeh Kering is eenmaal afgekoeld een paar weken houdbaar, mits bewaard in een luchtdicht bakje.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Tip van Betty: 

Vul vooraf een kookpannetje met ruim water en leg hier het blok tempeh in. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken om de bittere en aardse tonen minder te maken en gewoonweg zachter en milder van smaak. Je kunt uiteraard ook stomen in een stoompannetje. Schep daarna uit de pan en laat uitdampen. Snijd daarna in smalle reepjes en volg het recept.