Print

Recept: Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus) is een lekker vegetarisch gerecht uit de Indonesische keuken. Het zijn gefrituurde gekookte eieren in een saus van sambal goreng, kokosmelk en eventueel pindakaas. Lekker bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht en te serveren als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 - 8 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Frituren
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 8 eieren
  • 1 stengel citroengras
  • 200 ml volromige kokosmelk
  • 2 el pindakaas
  • zonnebloemolie, of olie om te frituren

Voor de sambal goreng:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el palmsuiker
  • 1 tl gemalen laos (of gember)
  • ½ tl zout
  • ½ tl trassie
  • 1 el ketjap manis
  • 50 gram tomatenpuree

Extra:

  • klein kookpannetje
  • zonnebloemolie om te fritur
  • wok

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water om eieren te koken. Gebruik een eetlepel om de eieren in het kokende water te plaatsen en kook ze in 8 minuten nagenoeg hard. Laat schrikken onder een koude kraan en laat volledig afkoelen in koud water. Pel ze daarna ook gemakkelijker onder water. Droog de eieren goed af met keukenpapier.
  2. Maak de kookpan schoon en vul met een flinke laag zonnebloemolie (ca 500 ml) voor het frituren. Verwarm de olie tot 180 graden frituur de eieren 1 – 2 minuten om te voorzien van een lichtbruin krokant velletje. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Let op! Frituur niet teveel eieren tegelijkertijd, maar zo’n 2 -3 stuks per keer is voldoende.
  3. Vervolgens ga je de sambal goreng maken. Pel en snipper de ui en knoflook. Voeg de zonnebloemolie toe aan een hete wok en frituur hierin de ui en knoflook tot ze lichtbruin kleuren (5 – 10 minuten).
  4. Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout, trassie, ketjap en tomatenpuree toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
  5. Vervolgens voeg je de kokosmelk en pindakaas toe en roer goed los tot een saus die je nog even een paar minuten verwarmt. Leg daarna de gefrituurde eieren in de saus en serveer direct. 

Selamat Makan! (= eet smakelijk)

Notes

In plaats van 200 ml kokosmelk kun je ook 40 gr santen + 160 ml water gebruiken in dit recept.