Print

Recept: Saganaki (Griekse gebakken kaas)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Saganaki met kaas is een bekende ‘mezze‘ uit de Griekse keuken! Daarbij wordt een stevige kaas gepaneerd en gebakken, danwel gefrituurd, in een klein pannetje met twee handvaten. Dat specifieke pannetje heet een ‘saganaki‘ en daarom heet dit gerecht zo. Het is een heerlijke borrelhapje of voorafje. Je kunt de kaas ook paneren in gewone bloem maar dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

Ingredients

Scale
  • 1 blok haloumi kaas(ca 225 gram)
  • 70 gram fijne maismeel (semolina)
  • 1 ei
  • ½ citroen, in partjes
  • peper & zout
  • plantaardige olie
  • verse peterselie

Instructions

  1. Snijd het blok haloumi kaas overlangs door zodat je twee dikke grote plakken krijgt. Stop het maismeel op een bordje en klust het ei in een (ruim) kommetje.
  2. Verwarm een saganaki -of koekenpan – op mediumhoog vuur. Voeg 1 cm olie toe aan de pan. De kaas moet er straks voor de helft in kunnen liggen om te frituren.
  3. Wentel de stukken kaas goed door het maismeel (of bloem) en haal daarna voorzichtig door het ei heen. Leg daarna direct in de hete olie. Bak de kaas goudbruin, draai om en bak de andere zijde ook goudbruin.
  4. Zet het vuur uit, blus daarna de gebakken Griekse kaas af met vers citroensap en bestrooi met peterselie. Schep de kaas uit de pan en laat evt uitlekken op een stukje keukenpapier. Serveer direct met de overige partjes citroen. Lekker met wat getoast brood.

Kali Orexi! (=Eet smakelijk) Groetjes, Betty