Print

Recept: zelf Rundvlees Kroketten maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min + 3 uren + rusten
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 6.5 uren
  • Yield: 15 -20 stuks 1x
  • Category: borrelhapjes
  • Method: frituren
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor het vlees en de bouillon

  • 400 gr runderpoulet *
  • 500 ml runderbouillon *
  • 1 grote prei
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • zout & peper

Voor de rest van de vulling:

  • 1 sjalotje, zeer fijn gesneden
  • 70 gram roomboter
  • 70 gram bloem + extra
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 1 el worcestershire saus
  • snuf nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 150 gram paneermeel
  • 1 liter zonnebloemolie of frituurolie

Instructions

  1. Trek als eerste runderbouillon van de runderpoulet met 1 liter water, prei, wortels, uien, bleekselderij etc. Volg hiervoor dit recept. Na het zeven van de bouillon heb je ongeveer 500 ml afgekoelde runderbouillon benodigd en uiteraard de gare runderpoulet. Zet beiden apart, desnoods een nachtje afgedekt in de koelkast. Deze stap is dus handig voor te bereiden maar trek hier gerust 3 uur voor uit.
  2. Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de sjalot glazig gedurende een paar minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak gedurende 2- 3 minuten al roerende om. Je krijgt nu een roux die een beetje zanderig en zeer licht bruin zal worden.
  3. Schenk vervolgens de afgekoelde bouillon erbij en breng dit al roerende aan de kook. Laat daarna 5 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Spatel vervolgens de gare runderpoulet, de peterselie en nootmuskaat door de vulling. Breng op smaak met peper, zout en worcestershire saus.
  5. Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling zodat je voorkomt dat er zich een ‘velletje’ gaat vormen. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
  6. Zet ook vast 3 kommen klaar: een kommetje met wat bloem, een kommetje met geklutste eieren en een kommetje met paneermeel.
  7. Vorm met natte handen 15 – 20 kroketten.  Wentel deze eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel. Leg de kroketten op een bord en zet nogmaals 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  8. Verhit de friteuse tot 180 graden. Als je een pan met olie gebruikt verhit deze dan gerust 2-3 minuten op hoog vuur en doe een stukje broodkorst erin. Zodra deze mooi lichtbruin bakt is de olie klaar voor gebruik en op temperatuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en bak de kroketjes in batches gedurende 5 minuten goudbruin. Niet teveel tegelijkertijd frituren hoor! Serveer direct! Lekker met mosterd-mayonaise.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty