Print

Recept: risotto met saffraan en spekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Terwijl ik hier thuis een beetje zit te verlangen naar een vakantie in Italie, krijg ik spontane zin in risotto! Deze risotto met saffraan en spekjes heeft niet alleen een mooie zomers gele kleur, maar is ook nog eens heerlijk van smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 900 ml (runder)bouillon,
  • 2530 saffraan draadjes,
  • 1 ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 kleine bospeen, of 5 cm stuk winterwortel,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 100 gram magere spekreepjes,
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden,
  • 300 gram Carnaroli of Arborio rijst,
  • 100 ml droge witte wijn,
  • 1 eetlepel roomboter,
  • geraspte Parmezaanse of Pecorino (= schapenkaas) kaas,
  • eventueel wat verse basilicum blaadjes,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Vul een glas met de warme bouillon en voeg de saffraandraadjes toe. Roer even door en zet apart om te weken. De rest van de bouillon zul je later pas gaan gebruiken.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak deze fijn. Schap de wortel en snijd deze in blokjes van 0.5×0.5 cm (brunoise).
  3. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes gedurende 2 minuten. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak zacht en lichtbruin 3-4 minuten. Voeg de rijst toe en bak, al roerende, een paar minuten mee.  Voeg de wijn toe en laat deze, al roerende, absorberen. (De alcohol verdampt namelijk).
  4. Draai nu het vuur iets lager en voeg het kopje saffraandraadjes weer bij de rest van de bouillon. Voeg vervolgens steeds één soep-opscheplepel met bouillon toe aan de rijst. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken in de risotto.
  5. Nadat alle bouillon is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.
  6. Schep de risotto met saffraan en spekjes in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper en nog wat extra parmezaanse kaas en een vers basilicum blaadje. Serveer dit gerecht direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty