Print

Recept: Ricotta taart met citroen en amandel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze ricotta taart met citroen en amandel is een echt heerlijk zomers taartje! Hij is compleet glutenvrij, want ik gebruik aardappelzetmeel in het beslag. En, net zoals in Italie, kun je deze dus warm eten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 45 minuten.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 200 gr fijne suiker
  • 2 el vanille suiker
  • 50 gr aardappel zetmeel
  • 3 eieren
  • 750 gr ricotta kaas
  • 1 grote biologische citroen
  • 2 el slagroom
  • (optioneel) 1 tl amandel essence (of amaretto)
  • 3 el amandelschaafsel

Extra:

  • zester of rasp
  • citruspers
  • garde
  • springvorm 24 cm
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht) en plaats een bakje water onderin de oven. Vet de springvorm in (met roomboter of bakspray) en bekleed met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop het fijne suiker, vanille suiker, aardappel zetmeel en eieren in een kom. Kluts dit kort maar krachtig door elkaar.
  3. Voeg de ricotta kaas toe en prak er alvast een beetje doorheen met een vork. 
  4. Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de kom met een zester of rasp. Snijd de vrucht doormidden en pers het sap uit. Je hebt totaal 4 eetlepels sap benodigd (60 ml). Voeg toe aan de kom, samen met de slagroom en amandel essence (of amaretto).
  5. Klop nu het ricotta beslag heel goed door met behulp van een (hand) garde. Alle klontjes moeten er uit zijn. Schenk dan het beslag in de springvorm.
  6. Bestrooi de bovenkant met het amandelschaafsel en plaats de vorm in het midden van de oven. Bak de ricotta taart met citroen gedurende 40-45 minuten. De bovenkant dient lichtbruin te zijn en hij hoort nog een beetje wiebelig te zijn. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens de springvorm te verwijderen. Snijd in punten en serveer direct. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietip: je kunt de aardappel zetmeel ook een op een vervangen door maizena. Liever geen gewone bloem gebruiken want die neemt iets minder goed het vocht uit de kaas op.

Bewaaradvies: laat de ricottataart eerst volledig afkoelen. Bewaar in de vorm, afgedekt met folie in de koelkast. Je kunt deze kaasttaart dus ook koud eten. Bewaar maximaal 3 dagen in de koeling.