Print

Recept: Rabarber jam maken recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is weer rabarbertijd! Deze vrolijke roze stengel ligt bij de groenteboer van medio april tot en met juli. Dus geniet er lekker van en ga bijvoorbeeld zelf rabarber jam maken!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 potjes a 350 gram 1x
  • Category: jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 700 gram rabarber,
  • 300 gram aardbeien,
  • 200 ml water,
  • sap van halve citroen,
  • 1 vanille peul, uitgeschraapt,
  • 3 steranijs,
  • 750 gram (riet)suiker.

Instructions

  1. Was de rabarber en schil deze met een dunschiller om draden te verwijderen. Snijd daarna in plakken van 3 cm breed. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap deze uit. Breng de rabarber met de aardbeien, water, citroensap, vanillepeul en merg en steranijs aan de kook in een (hoge) pan. Totaal dient dit 15 minuten door te koken. Gebruik een spatel om een beetje te pletten.
  2. Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten latendoorkoken.potjes steriliseren om de frambozen jam in te doen
  3. Verwijder de vanilepeul en steranijs en voeg de suiker toe. Laat hierna nog minstens 20 minuten doorkoken op middelhoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de rabarber jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel).
  4. Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even  drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete warme rabarberjam in.frambozen jam
  5. Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De rabarberjam is nu een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koel en donkere plek). Na opening is de rabarberjam gerust 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier,

Groetjes, Betty