Print

Recept: Chocolade Crème brûlée

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Mexicaanse potjes met chocolade creme brulee is het ideale toetje na je Mexicaanse borrel of feestje. Het is een variatie op de bekende creme brulee custerd puddinkjes van slagroom. Maar dan nu met chocolade en rode peper voor een beetje pit!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten (+ nachtje koelen)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Nagerechten
  • Cuisine: Tex Mex keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 85 gram pure chocolade (70% – 85%)
  • 375 ml slagroom
  • 35 gram suiker
  • 1 klein kaneelstokje
  • 1/4 theelepel gedroogde chilipeper (crushed chili’s)
  • snufje gemalen komijn
  • 3 grote eierdooiers (L)

Ingrediënten topping:

  • 3 eetlepels suiker
  • 1/4 theelepel gemalen kaneel

Extra:

  • 4 souffle vormpjes
  • grote, diepe ovenschaal
  • klein pannetje
  • garde

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Plaats een rooster in het midden van de oven. Hak vervolgens de chocolade grof en zet apart.
  2. Ondertussen verwarm je in een pannetje, op middelmatig vuur, de slagroom met het suiker, kaneelstokje, chili pepers en komijn. Breng alroerende aan de kook en zet daarna het vuur uit.
  3. Voeg de gehakte chocolade toe aan het roommengsel en roer met de garde goed door, om de chocolade te laten smelten. Klop vervolgens in een kom de eierdooiers los. Giet beetje bij beetje het warme chocolademengsel erbij en roer goed door.
  4. Verdeel het chocolademengsel over de 4 souffle vormpjes en plaats de vormpjes in de ovenschaal. Vul vervolgens de ovenschaal aan met heet water (uit een waterkoker), totdat de souffle vormpjes voor de helft onder water staan. Schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven en bak de chocolade creme brulee gedurende 35-40 minuten. De bovenkant moet net gestold zijn. Haal vervolgens de vormpjes uit het water en laat goed afkoelen op het aanrecht. Dek de vormpjes vervolgens af met een stukje huishoudfolie en plaats de gehele nacht in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
  5. Vlak voor het serveren (de volgende dag): verwarm je vast de grill in de oven en plaats een rooster op de hoogste stand. Ondertussen mix je de topping: Roer het suiker los met de kaneel en strooi dit over de bovenkant van de chocolade potjes. Plaats de souffle vormpjes onder de gril en laat in 2 minuten het suiker kristalliseren. Probeer halverwege de vormpjes een beetje te draaien zodat het niet aan een kant verbrand.
  6. Serveer chocolade crème brûlée in het potje, eventueel met een bolletje vanille ijs en wat extra geschaafde chocolade.

Eet smakelijk!