Print

Recept: Pittige Zuurkoolstamppot met sambal en spekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze pittige zuurkoolstamppot met sambal is een van mijn (winterse) favorieten! Je maakt een aardappelstamppot met gekookte zuurkool en brengt op smaak met sambal, gebakken spekreepjes en rookworst!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo kruimige aardappelen,
  • 500 gram zuurkool (uit een zakje),
  • 12 rookworsten,
  • 250 gram spekjes,
  • 1 flinke eetlepel sambal (oelek)
  • 1 flinke eetlepel roomboter,
  • scheutje melk,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Schil de aardappels en snijd deze in partjes. Breng in een ruim pannetje met water + zout aan de kook gedurende 20-25 minuten, of tot wanneer deze gaar zijn.
  2. Breng in een separaat pannetje het zuurkool aan de kook: Verwarm de zuurkool inclusief vocht en de sambal. Vul het pannetje aan met water totdat alles net onder water staat en laat net zo lang doorkoken totdat de aardappels gaar zijn. De reden dat ik dit apart kook, is omdat de aardappels soms niet gaar willen worden, door het zuur van de zuurkool (!).
  3. Verwarm ondertussen de rookworst volgens gebruiksaanwijzing. En bak de spekjes uit in een koekenpan zonder olie of boter (3-4 minuten).
  4. Giet de aardappels af en stop terug in de pan. Giet de zuurkool af en voeg bij de aardappels. Gebruik een pureestamper om hier een stamppot van te maken. Voeg de roomboter toe en stamp nogmaals door. Voeg uiteindelijk een scheutje melk (beetje bij beetje) toe en blijf stampen tot de gewenste dikte.
  5. Roer de gebakken spekjes door de pittige zuurkoolstamppot heen, breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met rookworst en spekjes direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty