Print

Recept: Pekingeend Pannenkoekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als je het hebt over fantastisch Chinees streetfood dan moet je zeker eens deze bekende flinterdunne pannenkoekjes gevuld met peking eend proberen. Vernoemd naar hoofdstad Beijing zijn deze pekingeend pannenkoekjes met dun gesneden groente en hoisinsaus en favoriet van velen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 1 uur marineren
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met gevogelte
  • Cuisine: Chinese keuken

Ingredients

Scale

Voor de ‘Peking eend’:

  • 2 eendenborstfilets (ca. 400 gram)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el Shaoxing wijn (ik gebruikte sherry)
  • 1 tl honing
  • 1 tl Five Spice kruiden
  • snufje zout

Voor de pancakes:

  • 1620 Pekingeend pannenkoekjes (Toko)
  • 6 radijsjes
  • 4 bosui
  • ½ komkommer
  • hoisin saus

Extra:

  • keukenpapier
  • Bamboe stoommandje

Instructions

  1. Haal de eendenborstfilet uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Leg op een snijplank en kerf met een scherp met de vetlaag in met een ruitjes patroon. Let op, alleen het vet insnijden, niet het vlees!
  2. Meng in een diep bord de ‘Pekingeend’ marinade van sojasaus, Shaoxing rijstwijn, honing, Five spice kruiden en zout samen. Leg hier de eendenborst filets, met de vleeskant omlaag, in de marinade. Dek af en laat 1 uur marineren op het aanrecht om op kamertemperatuur te komen.
  3. De tussentijd gebruik je om de groenten voor de vulling te snijden. Verwijder de steel en draadje van de radijsjes en snijd de radijs in dunne plakjes. Snijd de draderige onderkant van de bosui weg en snijd de rest in julienne repen (of dunne schuine plakjes). De komkommer snijd je in stukken van 5 cm en hol met een lepeltje de zaadlijst uit. Snijd de komkommer vervolgens in dunne julienne reepjes.  Stop de hoisinsaus in een kommetje met lepel.
  4. Haal de pekingeend pannenkoekjes uit de vriezer en laat op het aanrecht ontdooien. Breng tevens een kookpan met 5 cm water aan de kook voor de bamboe stoommand. Knip ook alvast wat bakpapier op maat voor in het stoommandje. Dit voorkomt dat de pekingeend pannenkoekjes vastplakken aan de bodem.
  5. Verwarm een koekenpan op het middelhoog vuur zonder olie. Leg de eendenborstfilet met de vetlaag naar onderen in de pan. Bak de vetlaag gedurende een paar minuten, deze zal smelten en genoeg vet loslaten voor het verdere bakken van de eendenborst. Houd de eendenborstfilet tijdens het bakken regelmatig in beweging over de bodem van de pan en keer dus ook het vlees regelmatig. Qua baktijden kun je het volgende aanhouden: Rood: 5-6 minuten per kant, medium: 6-7 minuten per kant, doorbakken: 7-8 minuten per kant.
  6. Schep de eendenborstfilet uit de pan en laat een aantal minuten rusten op bord met een stukje los aluminumfolie er overheen. Snijd daarna in zeer dunne plakjes.
  7. Terwijl het vlees ligt te rusten stoom je de pannenkoekjes gedurende een paar minuten in de bamboe stoommand. Eenmaal aan tafel kan een ieder voor zichzelf de peking eend pannenkoekjes samenstellen: lepel een schepje hoisisinsaus over het midden van je pannenkoek. Verdeel hier een paar plakjes pekingeend overheen en de komkommer, radijs en bosui. Rol of vouw de pannenkoekjes dicht en serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Deze Pekindeend pannenkoekjes zijn ook verrukkelijk om te serveren met een van deze 4x Aziatische dips – zoals de hoisin dip of de pindasaus dip.