Print

Recept: Paddenstoelenstoofpot met knolselderij puree

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is weer een ‘Meatless Monday’ en ik ga jullie verrassen met een heerlijke herfstachtige stoofschotel! Een vegan variant zelfs met lekker veel paddestoelen om het najaar mee te vieren. Zet jij vanavond ook deze paddenstoelenstoofpot met knolselderij op het menu?

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 hour
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale

Voor de paddenstoelenstoofpot:

  • 500 gram paddenstoelenmix
  • 2 grote witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 50 gram plantaardige boter
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 el. ruby Port 
  • 2 el. balsamico-azijn
  • 500 ml. groentebouillon
  • 2 laurierbladeren
  • 1 tl. gedroogde rozemarijn
  • Peper en zout

Voor de knolselderij puree:

  • 1 knolselderij
  • 1 tl. gedroogde rozemarijn
  • Olijfolie om te bakken
  • Peper en zout

Instructions

  1. Schil de ui en snij in dunne, halve ringen. Snij de paddenstoelen in plakjes en pers de teentjes knoflook alvast uit. De bosui snij je alvast in dunne ringen en zet je nog even apart.
  2. Verwarm de boter in een stoofpan totdat het lichtbruin gaat kleuren. Vervolgens voeg je de uien toe. Bak deze op laag vuur voor ongeveer 15 minuten zodat ze lichtbruin kleuren en heerlijk gaan ruiken.
  3. Schep dan de paddenstoelen, knoflook en tomatenpuree in de pan en bak voor een paar minuten mee. Blus af met de port en balsamico-azijn en roer goed door.
  4. Giet de groentebouillon in de stoofpan en voeg de rozemarijn en laurierbladen toe. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 45 minuten stoven. Roer tussendoor regelmatig even door. Aan het eind van de stooftijd proef je de stoof en breng indien gewenst op smaak met zout en peper.
  5. Ondertussen kun je alvast de knolselderij puree bereiden. Schil de knolselderij en snij in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  6. Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de rozemarijn toe. Bak de knolselderij enkele minuten op middelhoog vuur rondom. Voeg een scheut water toe waardoor de blokjes allemaal onder water komen te staan. Breng aan de kook en kook voor 20 minuten. Giet het resterende water af.
  7. Stamp de knolselderij met een pureestamper of in de keukenmachine. Met de pureestamper blijft het wat grover, in de keukenmachine kun je er een fijnere puree van vermalen. Proef en voeg naar eigen smaak zout en peper toe. 
  8. Verwijder de laurierbladeren uit de stoofpot. Serveer de paddenstoelenstoof met de knolselderij puree en de bosui er overheen gestrooid.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda