Print

Paascake met banaan en chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 2 reviews

Zet tijdens pasen een feestelijke taart op het menu! Deze chocolade cake met banaan wordt afgetopt met een roomlaag, chocolade eieren en karamel! Dat is een waar feestje voor tijdens Pasen

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 1 hours
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 10-12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gram bruine basterdsuiker,
  • 200 gram roomboter,
  • 1 theelepel vanille extract,
  • snufje zout,
  • 4 grote eieren (L),
  • 3 grote rijpe bananen,
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel, *
  • 2 eetlepels cacao.

(* gebruik anders 300 gram gewone bloem, vermengd met 3 theelepels bakpoeder)

Voor de topping:

  • 125 ml slagroom,
  • 2 eetlepels vanille suiker,
  • 250 gram mascarpone,
  • 100 gram poedersuiker,
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water,
  • diverse chocolade paaseitjes.

Extra:

  • oven,
  • springvorm van 24 cm,
  • bakpapier,
  • keukenmixer met garde en bischopsspatel,
  • steelpannetje.

Instructions

  1. Zorg er als eerst voor dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Haal ze hiervoor minstens 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden / 165 hete lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  2. Maak als eerste het cakebeslag in de keukenmixer: klop hiervoor de roomboter met de suiker, vanille en snufje zout helemaal smeuïg gedurende 5 minuten.
  3. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. (Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen.) Tot slot prak je de bananen fijn met een vork en voeg deze ook toe aan het beslag.
  4. In een separate kom meng je het zelfrijzend bakmeel met de cacao. Voeg dit in 3 delen toe aan het paascake beslag. Blijf tussendoor zachtjes kloppen met de keukenmixer.
  5. Giet het beslag in de springvorm en tap de vorm een paar keer op het aanrecht om belletjes te verwijderen en evenwijdig uit te spreiden in de vorm. Bak de paascake af in de voorverwarmde oven gedurende 60 minuten. Laat daarna 5 minuten in de vorm afkoelen alvorens deze te verwijderen. Laat de paascake, het liefst op een rooster, volledig afkoelen op het aanrecht.
  6. Maak ondertussen de keukenmixer schoon voor de topping. Klop de slagroom stijf met de vanille suiker. Zet afgedekt in de koelkast. Plaats de bischopsspatel op de keukenmixer en klop de mascrapone helemaal smeuig met het poedersuiker. Spatel hier vervolgens ook de opgeklopte slagroom doorheen. Spatel het mascarpone mengsel over de paascake en verdeel hier wat chocolade paaseieren (zonder folie) overheen. Zet tot verder gebruik in de koelkast. 
  7. Maak tot slot de karamel: verwarm de suiker en water in een steelpannetje op medium vuur. Niet roeren! Laat de suiker bubbelen en een beetje bruin kleuren. Haal dan van het vuur en roer rustig door tot je een karamel hebt en laat ietsjes ‘dikker’ worden met afkoelen. Lepel vervolgens de karamel over de paascake. Het mooiste is om de karamel zodanig afgekoeld te hebben dat je hele fijne draadjes kunt trekken, net als een vogelnestje. Laat een paar minuten opdrogen. Snijd de Paascake in punten en serveer direct! 

Eet smakelijk en fijne paasdagen!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaartip: een volledig gedecoreerde paascake blijft zeker een dag goed in de koelkast. Je kunt de cakebodem zelfs tot 3 dagen van tevoren bereiden en alleen nog even decoreren tijdens pasen. Deze kun je ook afgedekt op het aanrecht bewaren, ipv in de koeling. Ook handig als je Pasen bij familie viert ipv thuis. Neem dan bijvoorbeeld de cakebodem, het opgeklopte mascarpone mengsel en eventueel de paaseitjes mee. Een schepje suiker en water voor de karamel heeft iedereen wel in huis.