Print

Recept: Paas Pavlova met aardbeien en advocaat

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 minuten
  • Cook Time: 2 uur bakken + 2 uren drogen
  • Total Time: 4.5 uren
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de pavlova:

  • 300 gram suiker
  • 150 gram eiwit (van ca 6 eieren)
  • snufje zout
  • 2 el maizena (of gebruik bloem)
  • 1 el witte wijn azijn
  • ½ citroen

Voor de topping:

  • 400 gr aardbeien
  • 1 zakje vanille suiker (12 eetlepels)
  • 400 ml slagroom
  • 3 el advocaat
  • 2 passievruchten
  • rasp en schil van 1 limoen
  • 10 witte chocolade eitjes

 

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius (150 hetelucht). Leg een vel vakpapier in een ruime ovenschaal en strooi hier de suiker op. Druk het papier goed aan in de schaal. Zet de schaal vervolgens in het midden van de oven op een rooster en verwarm zo de suiker totdat de rand begint te karameliseren. Bij mij duurt dit circa 15 minuten, maar het is een beetje afhankelijk van je oven. Haal daarna de schaal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 100 graden celcius (90 hetelucht).
  2. Teken ondertussen een cirkel van 20 cm op een vel bakpapier en leg deze op een bakplaat.
  3. Neem de ½ citroen in je handen en wrijf hiermee de beslagkom, de garde en je spatel mee schoon. Wrijf droog met een stukje keukenpapier.
  4. Giet de eiwitten met een snufje zout in de beslagkom en mix op lage snelheid heel veel zuurstof in de eiwitten. Zet de mixer steeds een beetje hoger in snelheid tot er blijf doorkloppen tot er uiteindelijk ‘pieken’ vormen.
  5. In de hoogste stand voeg je nu eetlepel voor eetlepel de hete suiker toe aan de eiwitten. Voeg de volgende lepel pas toe als je ziet dat het schuim weer pieken vertoont! Als alle suiker is toegevoegd blijf je nog extra, op hoge snelheid kloppen. Net zo lang tot alle suiker is opgelost. Wrijf hiervoor gerust wat eiwit tussen je vingers – als je geen suikerkorrels meer voelt is het goed.
  6. Tot slot voeg je nog de maizena en azijn toe en mix kort door. Schep het eiwit uit de kom in de cirkel op het bakpapier. Bak de meringue in het midden van de oven gedurende 2 uur gaar. Zet daarna de oven uit en de deur op een kiertje. TIP: Steek er een houten pollepel of spatel tussen. Laat de meringue pavlova nog minimaal 2 uur drogen in de warme oven. Laat daarna helemaal afkoelen buiten de oven (deze stap zou je zelfs de avond van tevoren kunnen voorbereiden en dan laat je de meringue de hele nacht in de oven afkoelen.)
  7. Ondertussen maak je de aardbeien schoon en snijd ze doormidden. Eventuele hele grote aardbeien kun je in vieren snijden. Rasp de schil van de limoen en zet apart. Pers daarna de vrucht uit en giet het sap over de aardbeien. Bestrooi de aardbeien tevens met de vanille suiker en roer het geheel goed om.
  8. Maak de mixer goede schoon en giet de slagroom in de kom. Klop deze stijf. Aan het einde voeg je de advocaat pas toe en spatel dit er rustig doorheen.
  9. Pluk de afgekoelde meringue voorzichtig van het bakpapier af en plaats op een taart standaard. Lepel de advocaat room er overheen. Giet het vocht van de aardbeien af en verdeel de aardbeien bovenop de room. Snijd de passievruchten door en lepel het vruchtvlees over de aardbeien. Verstop vervolgens de chocolade paaseitjes er her en der tussen en bestrooi met de limoen rasp. Serveer de Paas Pavlova met aardbeien en advocaat room direct!