Print

Recept: Oeufs en cocotte maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ik heb een overheerlijk ontbijtrecept voor eieren uit de oven! De oeuf en cocotte breng je lekker op smaak met bijvoorbeeld gebakken spinazie of gerookte zalm!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 20 min.
  • Yield: 1 persoon 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 50 gr verse spinazie (zie notes)
  • 30 gr creme fraiche
  • peper & zout
  • 1 ei
  • optioneel: 1 el geraspte jonge kaas
  • verse bieslook
  • roomboter

Extra:

  • 1 cocotte of ramequin
  • koekenpan
  • olie om in te bakken

Instructions

  1. verwarm de oven voor op 200 graden (18o hetelucht). 
  2. Plaats de koekenpan op het fornuis en verwarm op medium hoog. Voeg een beetje olijfolie toe en bak de spinazie aan tot deze gaat slinken. Zet daarna het vuur uit en laat iets afkoelen. Mocht je andere groenten zoals uien, paprika etc willen gebruiken adviseer ik je deze ook even kort voor te bakken (zie notes).
  3. Vet vervolgens de cocotte in met roomboter en lepel hier de creme fraiche in – dat is een flinke eetlepel. Bestrooi met zout & peper. 
  4. Leg hier vervolgens de gebakken spinazie bovenop. Breek voorzichtig een eitje in de cocotte. Je kunt er nu eventueel voor kiezen om er nog wat geraspte kaas bovenop te doen
  5. Plaats de oeuf en cocotte op een bakplaat en zet in het midden van de oven. Bak deze in 10-12 minuten gaar. Bestrooi met wat verse bieslook. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Notes

In de receptvideo maak ik tevens een variatie met gerookte zalm in plaats van de gebakken spinazie. Varieer er gerust op los qua groenten en of vlees, vis, kip, spek, kaas etc. Stevige groenten en vlees bak je eventjes voor in een koekenpan. Hou per persoon in ieder geval 30 – 50 gr ‘vulling’ per cocotte aan. (met 100 gr gerookte zalm kan ik bijvoorbeeld 3 cocottes vullen)