Print

Recept: Marokkaanse quinoa bowl

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In dit recept gebruik ik quinoa in plaats van couscous die je veelal tegenkomt in de Marokkaanse keukens. Het maakt een heerlijke vegan Marokkaanse Quinoa Bowl met kikkererwten, komkommer, amandelen, pruimen en koriander. Heerlijk!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 150 gram quinoa
  • ½ groente bouillonblokje
  • 150 gram kikkererwten (in blik)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 30 gram blanke amandelen
  • 1 el. sesamzaadjes
  • 1 tl. gemalen kaneel
  • 1 tl. gemalen komijn
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • 1 granaatappel
  • ½ komkommer
  • 1 limoen
  • Peper en zout
  • paar takjes verse koriander
  • Kokosolie, om te bakken

Instructions

  1. Spoel 150 gram quinoa goed af onder de kraan in een bolzeef. Stop in een pan met 225 ml. water en het halve bouillonblokje. Breng al roerende aan de kook. Kook de quinoa voor 8 minuten zachtjes door.
  2. Giet het blikje kikkererwten af, spoel na en laat uitlekken. Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd de pruimen in reepjes. 
  3. Verwarm een droge koekenpan en rooster de amandelen en sesamzaadjes erin op laag vuur. Schud regelmatig zodat het niet aanbrandt. Schep uit de pan op een bord en laat afkoelen.
  4. Verwarm opnieuw de koekenpan maar nu met 2 eetlepels kokosolie. Fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur. Zodra de ui glazig wordt voeg je de kikkererwten, pruimen, kaneel, kurkuma en komijn toe. Roer alles goed door elkaar en bak op medium vuur voor zo’n 5 minuten.
  5. Verwijder de pitjes uit de granaatappel. Was de komkommer, verwijder de uiteindes en snijd in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijst er met een lepel uit. Snijd de komkommer vervolgens in lange repen en daarna in klein blokjes. Pers de limoen uit. Snij of knip de verse koriander alvast fijn.
  6. Zodra de quinoa klaar is, haal je het van het vuur maar giet het NIET af. Laat met de deksel op de pan nog 10 minuten afgedekt nastomen en wellen. Schep vervolgens door met een vork en roer het kikkererwten-kruidenmengsel erdoorheen. Halveer de limoen en knijp het sap uit over de quinoa. Proef het mengsel en voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Serveer de quinoa in een grote schaal met de granaatappelpitjes, komkommerblokjes, koriander, amandelen en sesamzaadjes eroverheen gestrooid. Je kunt de quinoa natuurlijk verdelen of je eet lekker traditioneel gezamenlijk uit de grote schaal!

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda

Notes

Heb je een beetje over? Bewaar dan vooral afgedekt in de koelkast. Dan heb je ook meteen weer een lekkere lunch te pakken voor de dag erna. Je kunt de quinoa bowl makkelijk meenemen in een bakje en in plaats van lauwwarm juist koud eten tijdens de lunch.