- Smelt de roomboter op middelmatig vuur in een pannetje. Blijf net zo lang verwarmen tot hij een beetje lichtbruin begint te kleuren en een nootachtige geur begint af te geven en haal dan direct van het vuur af. Laat volledig afkoelen. Dit wordt ook wel ‘beurre noisette’ genoemd.
- Klop de eieren met de suiker en vanille 5 minuten in de mixer, de hoeveelheid zal verdubbelen en licht van kleur worden.
- Maal ondertussen de pistachenoten en gevriesdroogd fruit fijn in een hakmolentje – of stop in een zakje en sla helemaal plat met een deegroller. Meng dit door de bloem en voeg het bakpoeder en snufje zout toe. Schep dit bloemmengsel en de ‘Beurre noisette’ in delen door het luchtige eimengsel.
- Dek de kom af met folie en laat het madeleine beslag 2 uur koelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet de madeleines bakvorm zeer licht in met boter. Voeg een extra eetlepel bloem toe en schud de vorm heen en weer om licht ‘af te stoffen’. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
- Lepel het beslag in de madeleine vormpjes. Ongeveer een halve eetlepel per vorm is voldoende, ze zullen dan voor 2/3 gevuld zijn. Bak de madeleines af in de oven gedurende 8-10 minuten. Laat daarna een minuut buiten de oven afkoelen en draai de madeleines om in de vorm, om nog verder af te koelen.
- Ondertussen smelt je de Ruby roze chocolade au-bain marie. Haal de afgekoelde madeleines door de chocolade heen. Dit kan zijn helemaal – prik de madeleines dan op een satestokje – of slechts voor de helft. Leg op een stuk bakpapier. Bestrooi direct met de toppings van gehakte pistache of gevriesdroogde frambozen. Laat de chocolade goed opdrogen.
Eet smakelijk en maak er een mooie Valentijnsdag van!
Groetjes, Betty