- Smelt de boter in een pannetje. Giet de melk erbij en verwarm tezamen tot een handwarm temperatuur (max 40 graden celcius). Zet het vuur dan uit.
- Voeg de gist met het suiker toe en roer even goed door. Laat eventjes staan zodat de gist geactiveerd kan worden.
- Vul de mengkom van de mixer met het bloem, zout, eiwit (houd de eierdooier achter voor bestrijken) en een eventuele smaakmakers uit het lijstje. (Mijn persoonlijke favoriet is: 1 tl kardemom + halve tl kaneel + 1 el vanillesuiker)
- Giet het melk mengsel erbij en kneed met de deeghaken het deeg gedurende 10 minuten, tot het zacht en soepel is. Dek daarna de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme plek, zodat het in volume kan verdubbelen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en vorm met je handen hier twee lange dunne rollen (60 -70 cm) van. Leg de twee stroken als een kruis op elkaar. Kruis je armen en pak 2 uiteinden van de ‘onderste’ streng. Kruis je armen weer terug naar normaal en leg de strengen dus gekruist maar languit op de werkplek. Kruis nu weer je armen maar pak nu de andere streng en ‘knoop’ op dezelfde manier. Ga zo steeds door tot het hele streng is bewerkt. Vouw de uiteinden een beetje naar onderen en naar binnen toe en plaats het gevlochten brood op de bakplaat. Laat de ‘zopf’ nu ook 1 uur narijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Klop in een kommetje het overgebleven eigeel los met 2 el water en bestrijk hiermee de bovenkant van het luxe vlechtbrood. Bestrooi eventueel met sesamzaadjes. Bak het brood gedurende 30 minuten gaar in de oven. Bestrijk het brood na het bakken nog een keer met enkel een beetje water en laat uitdampen. Verplaats naar een rooster om volledig af te koelen.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty