Print

Recept: Lente stamppot met spekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vier het voorjaar met deze lente stamppot met doperwten en spekjes. Hij is een stuk lichter en we brengen hem op smaak met roomkaas ipv roomboter!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram kruimige aardappels,
  • 150 gram biologische spekreepjes,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 300 gram mix van doperwten en tuinbonen,
  • 100 ml. halfvolle melk,
  • 2 el. zuivelspread (naturel),
  • 100 gram groene bladgroente, bijv. spinazie of sla,
  • 2 eetlepels verse kruiden, bijv. peterselie of bieslook,
  • Peper en zout naar smaak.

Benodigdheden:

  • Aardappelstamper

Instructions

  1. Breng een grote pan met water aan de kook voor de aardappels. Voeg een snuf zout toe. Schil de aardappels, snij ze in blokjes en kook ze ongeveer 10-15 minuten totdat ze gaar zijn.  
  2. Verwarm ondertussen een koekenpan en bak hierin de spekreepjes uit op middelhoog vuur. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Pel en pers de knoflook uit en bak deze in de laatste minuut mee. Zet apart.
  3. Dubbelcheck de bereidingstijd van je tuinbonen en erwten. Ingeblikt, vers of diepvries kan nogal verschillen qua kooktijd namelijk. Voeg de bonen toe aan de pan met aardappels, zodat ze tegelijk klaar zijn. Draai daarna het vuur uit en schep de doperwten en tuinbonen af met behulp van een spaan en zet apart. 
  4. Giet daarna de aardappels af en stop terug in de pan. Voeg de melk en zuivelspread toe en stamp de aardappels grof. Voeg de bladgroente toe en stamp even kort mee. Door de hitte zal het bladgroen slinken.
  5. Vervolgens voeg je de gekookte doperwten, tuinbonen, magere spekreepjes inclusief bakvocht en kruiden toe aan de aardappels. Roer alles goed door elkaar en breng eventueel nog op smaak met een snufje zout en peper. Serveer de lente stamppot direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda