Print

Laab Salade met kip en limoen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze frisse Larb of Laab salade met kip en limoen is een van de nationale gerechten uit Laos. Je serveert de gebakken kip met saus op slablaadjes. Deze kun je dan als lepel of groentewrap gebruiken om het vlees mee op te eten. Een heerlijk gerecht als lunch of als onderdeel van een rijsttafel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Laotiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gram kippengehakt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 tl. fijngehakte gember
  • 1 tl. fijngehakte knoflook
  • 1 rode peper, in ringen
  • 2 Kaffir limoen blaadjes, zonder nerf in reepjes gesneden
  • (kokos)olie voor het bakken
  • 2 eetlepels cashewnoten, grof gehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander of munt

Voor de Laab saus:

  • 2 el. limoensap (van 1 limoen)
  • 2 el. water
  • 1 el. maizena
  • 1 el. palmsuiker
  • 1 tl. vissaus

Extra:

  • koekenpan
  • slacentrifuge (optioneel)

Instructions

  1. Roer als eerste alle ingrediënten voor de Laab saus los in een kommetje en zet apart.
  2. Pluk de blaadjes van de little gem en spoel deze goed af. Laat goed uitlekken of gebruik een sla centrifuge. Verdeel daarna over een serveerschaal.
  3. Verwarm een koekenpan op medium vuur en voeg een beetje kokosolie toe. Stop het kipgehakt en ui in de pan en bak deze rul en richtbruin. Het gehakt mag echte een klein beetje krokant worden zeg maar. Schep daarna uit de pan en zet apart.
  4. Verwarm opnieuw de koekenpan met een beetje extra kokosolie en fruit hierin de knoflook, gember, peper en kaffir limoen blaadjes gedurende een paar minuten. Laat het goed infusren in de olie zonder dat het gaat verbranden. Zet daarna het vuur uit en laat de pan iets afkoelen.
  5. Roer nog een laatste keer de saus goed door en schenk in de koekenpan. Roer goed door, door de warmte zal zich vrij snel nog een saus gaan binden. Voeg daarna de kip weer toe en schep het geheel goed om zodat alle kip bedekt wordt met de saus. 
  6. Schep de kip en saus over de sla. Strooi hier de cashewnoten overheen en breng op smaak met koriander en – of verse munt. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Notes

Wij serveren graag nog wat extra plakjes komkommer bij deze Laab salade. Ook lekker zij nog wat extra partjes limoen om over het gehakt uit te knijpen. Wil je meer vulling zodat het een echte maaltijdsalade boor het diner wordt? Serveer er dan rijst of zelfs nasi bij.