Print

Recept: Koreaanse Kimchi maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kimchi zijn gefermenteerde groenten die boordevol goede bacteriën voor de buik zitten.  Het is pittig, zout, tikkeltje zoet maar gewoonweg zo lekker en past bij heel veel (Aziatische) gerechten. Deze Koreaanse kimchi maak je o.a. met Chinese kool, wortel, prei, bosui en gochugaru gedroogde chilipepers. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 1 pot met inhoud 2 Liter 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Fermenteren
  • Cuisine: Koreaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 Chinese kool (ca 800900 gram)
  • 200 gram wortels
  • 34 bosuien
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 kleine prei
  • 2 el geraspte knoflook
  • 2 el geraspte gember

Voor het inmaakvocht:

  • 1 el. ketan rijstmeel (optioneel) *
  • 100 ml water (optioneel) *
  • 5 el. Koreaanse ‘Gochugaru‘ gedroogde chili poeder *
  • 2 el. sojasaus
  • 2 el. vissaus
  • 2 tl. suiker
  • ½ geschilde peer, geraspt
  • 2% zeezout (ca 30 gram)

Extra:

  • fijne rasp (bijv. microplane)
  • steriele inmaakpot 2 liter **
  • wegwerp handschoentjes (horeca)

Instructions

  1. Halveer de Chinese kool, laat de aanzet er aan spoel de bladeren goed uit onder de koude kraan om evt. zand te verwijderen. Leg de helften plat neer en snijd in de lengte in  3 – 4 repen. Draai daarna een kwartslag en snijd repen van 3 cm dikte. Het zullen haast vierkantjes kool worden. Verplaatst de kool naar een (of twee) ruime mengscha(a)l(en).
  2. Stop het ketanmeel en water in een klein pannetje en verwarm dit tot een papje. Dit duurt een paar minuten en je dient te blijven doorroeren. Zet daarna apart om af te koelen. Deze stap is overigens optioneel, maar zorgt ervoor dat het vocht een beetje indikt.
  3. Maak de wortel, ui , bosui, radijsjes en prei schoon. Snijd de wortel in dikke schuine reepjes. Snijd de bosui in stukken van 3 -4 cm lang. Snijd de radijsjes in plakjes of partjes. Snijd de prei in ringen. Meng alle gesneden groenten bij elkaar en weeg dit af – zonder de kom heb je ongeveer 1500 gram totaal benodigd.
  4. Je weegt nu 2% zout af op basis van netto gewicht van deze groenten, in dit geval is dat dus 30 gram. Strooi dit over de groenten.
  5. Pel de knoflook, schil de gember en rasp beiden boven de mengkom(men). Voeg de sojasaus, vissaus, suiker, geschilde peer en rijstmeelpapje toe. Ook deze verhoudingen zijn op basis van 1500 gram groenten. Vermeer of verminder dus waar nodig. Trek nu handschoenen aan en kneed licht (lees: masseer) alles zachtjes maar goed door elkaar. Laat daarna de kom 30 minuten staan tot het geheel begint te slinken.
  6. Stop nu steeds een handje van de kimchi in de weckpot. Druk tussendoor steeds goed aan. Vul de pot echter niet tot de rand, hou iets van 4-5 cm vrij ivm gasvorming en uitzetten. Wat je eventueel over hebt stop je dus in een 2e pot(je). Maak de bovenrand van de weckpot(ten) goed schoon met keukenpapier.
  7. Sluit vervolgens de pot(ten) en laat de kimchi gedurende 10-14 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Laat dan geregeld (lees: elke dag) de overdruk ontsnappen door de pot even te laten ‘sissen’ en druk daarna de groenten met een lepel even goed omlaag terug het vocht in. Door het fermentatie proces en het zout zal er steeds meer ‘vocht’ in de pot komen. Begin na 10 dagen met proeven, vind je de smaak goed verplaats dan de pot naar de koelkast want daar blijft hij weken tot maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

* Vervang het rijstmeel papje uit stap 2 en (een deel van) de Koreaanse ‘Gochugaru‘ gedroogde chilipeper poeder door 5 volle eetlepels Koreaanse ‘Gochujang‘ rode peper pasta. Deze is al ingedikt met rijstmeel en voegt zo ook nog meer smaak toe.