Print

Recept: Kip in zoetzure saus (met ananas en paprika)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zet eens heerlijke Chinese gerechten op het menu! Deze kip in zoetzure saus met ananas en paprika is al jarenlang een favoriet bij ons thuis. Hij is totaal niet pittig dus ook lekker #kidsproof !

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Method: wokken
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de gefrituurde kip*:

  • 400 gram kipfilet, in blokken
  • 1 el. sojasaus
  • 1 el. Shaoxing wine (of sherry)
  • 3 el. bloem
  • 3 el. maizena
  • ½ tl. bakpoeder
  • 100 ml water
  • zonnebloemolie of arachide olie, voor frituren

Voor erbij:

  • 3 paprika’s (bijv. 2x rood, 1x groen), in grove stukken
  • 4 bosuien, in stukken van 4 cm gesneden
  • 200 gram peultjes, schoongemaakt
  • 4 ananasschijven, op sap (blikje 227 gram)
  • 300 gram jasmijn rijst

Voor de zoet-zure saus:

  • 5 el. rijst azijn (mirrin)
  • 3 el. sojasaus
  • 2 el. tomatenpuree
  • 2 el. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el. maizena
  • 1 el. neutrale olie
  • 2 tl. fijngesneden knoflook
  • 2 tl. fijngesneden gember
  • 1 tl. 5-spice kruiden

Extra:

  • Wok
  • pannetje voor frituren
  • thermometer
  • eetstokjes of keukenpincet
  • (stoom)pannetje voor de rijst
  • keukenpapier

Instructions

  1. Marineer de kipfilet met sojasaus en shaoxing wine. Dek af en laat 30 minuten marineren. Ondertussen maak je in een mengkom een beslagje van bloem, maizena, bakpoeder en water.
  2. Tijdens het marineren kun je alvast de rijst voorbereiden (koken of gaar stomen). Zet tevens een klein kookpannetje op het vuur met een laagje zonnebloemolie en breng de temperatuur naar 175 graden om te frituren. Leg ook meteen een bordje met keukenpapier klaar.
  3. Stop een deel van de gemarineerde kipfilets in het beslag, gebruik twee eetstokjes om door te roeren en haal er steeds stukken kip uit, laat iets afdruipen en frituur goudbruin in de hete olie. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Ga zo door tot alle kip gefrituurd is.
  4. Verwarm een wok voor op hoog vuur. Voeg 2 eetlepels zonnebloem olie toe en bak de paprika, bosui en peultjes gedurende 4-5 minuten.
  5. Ondertussen maak je de zoet-zure saus klaar: meng hiervoor alle ingredienten tezamen in een kommetje. Tot slot giet je het blikje ananas af – maar let op! Het sap dient toegevoegd te worden aan de saus. Roer goed door.
  6. De ananas ringen zelf snijd je in stukken (als dit nog niet gebeurd is) en voeg je toe aan de wok. Hier gaat dan ook meteen de gefrituurde kip en de zoet-zure saus bij. Schep het geheel goed om en laat een paar minuten meebakken in de saus. Zet daarna het vuur uit en serveer de kip in zoetzure saus direct met de rijst.

Eet smakelijk!

Notes

*de gefrituurde kip is geen must in dit recept! Je kunt er voor kiezen om bij stap 4 de blokjes gemarineerde kip namelijk als eerste te wokken en daarna de rest van het recept te volgen. Is een stukje gezonder ook natuurlijk. Maar om dit ‘Ko Lo Kai’ zoveel mogelijk te evenaren dien je de kip dus te frituren. Ook kun je de blokjes kip vervangen door Tofu voor een vegetarische variant op dit recept.