Print

Recept: Italiaanse Amaretti Koekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

In Italie is men dol op koekjes bakken. Deze Italiaanse Amaretti koekjes heten ook wel amandelkoekjes of bitterkoekes. Het recept is heel eenvoudig te maken met geklopte eiwitten, amandelmeel en Amaretto. Dit zijn beetje brosse – maar nog steeds lekker zacht van binnen – koekjes die je met name in Noord-Italie tegenkom

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 12 -16 minuten
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 2 eiwitten (60 gram), op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram amandelmeel
  • 2 el amaretto *
  • 100 gram poedersuiker

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (175 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout in een vetvrije kom.
  3. Meng ondertussen de suiker met amandelmeel goed door.
  4. Voeg meel, suiker en amaretto toe aan de stijfgeklopte eiwitten en spatel rustig door. Het zal behoorlijk indikken en zelfs op smeuïg amandelspijs gaan lijken. Verdeel het deeg in tweeen en vorm hier 2 dikke rollen van met een doorsnede van 3 cm.
  5. Stop de poedersuiker in een breed bord en wentel hier de rollen doorheen. Leg op een snijpklank en snijd elke rol in 8 plakjes. Wentel de snijvlakken ook door de poedersuiker en leg ze evenredig op de bakplaat.
  6. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak de amaretti koekjes gedurende 12-16 minuten, of tot de scheurtjes bruin worden.
  7. Haal uit de oven, laat 1 minuut staan op de warme plaat en verplaats daarna de koekjes naar een rooster en laat volledig afkoelen. Je kunt ze hierna gerust 1 week in een koektrommel bewaren.

Eet smakelijk! Groetjes.

Notes

*Liever geen alcohol in je koekje? Je kunt de Amaretto ook vervangen door gelijke hoeveelheden Monin koffiesiroop in ‘Abrikoos’ bijvoorbeeld.