Print

Recept: Hete Bliksem (stamppot met appels)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 3 reviews

Hete Bliksem is een winterse aardappel stamppot met appels. Gloeiend hete appels waar je zomaar je mond aan kan verbranden. Maar lekker is het wel zeg!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 3-4 pers 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo kruimige aardappels,
  • 400 gram zure appels (bijv. Goudreinetten)
  • 400 gram zoete appels (bijv. Gala)
  • 1 grote ui (of 2 middelgrote uien)
  • roomboter,peper en zout,.

Instructions

  1. Schil de aardappels, snijd in partjes. Verwijder de klokhuizen van de appels. Schil de appels en snijd in parten en vervolgens in blokken. Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in parten.
  2.  Stop de aardappels in een ruime pan. Plaats de appels op de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Voeg eventueel een flinke snuf zout alvast toe. Breng de pan aan de kook en laat zachtjes doorkoken gedurende 15 minuten.
  3. Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn, en laat ze anders nog een paar minuten langer doorkoken. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af.
  4. Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen. Voeg vervolgens een flinke eetlepel (of meer) boter toe en stamp goed door. Samen met een scheutje van het kookvocht maak je de hete bliksem wat smeuïger.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty