Print

Recept: hele citroen knoflook kip (van de Barbecue)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een hele kip bereiden op de bbq gaat heel eenvoudig met een gevogelte stomer. Vul het bakje met bouillon, bier of sap en maak een perfect mals kippetje klaar! Tijdens het heerlijke zonnige lenteweer maakte ik een hele citroen knoflook kip van de barbecue klaar! Wil jij ook vast een hapje van de zomer proeven?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 6 uur marineren
  • Cook Time: 60 - 75 min.
  • Total Time: 7.5 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Barbecue recepten
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 hele kip (ca 1 – 1.5 kilo)
  • 1 biologische citroen *
  • 1 bol knoflook
  • 150 ml kippenbouillon

Voor de bbq kruiden rub:

  • 3 el (gerookt) paprikapoeder
  • 1 ½ el mosterdpoeder
  • 2 tl zout
  • 1 ½ tl uienpoeder
  • 1 ½ tl knoflookpoeder
  • tl crushed chili’s of cayenne peper
  • tl fijn geraspte citroenschil *

Voor erbij:

  • 4 grote kruimige aardappels (of pofaardappels)
  • zure room, roomkaas of kruidenboter voor over de aardappels.
  • 1 courgette
  • 2 paprika’s
  • 2 rode uien
  • olie voor het bakken
  • peper & zout

Extra:

  • gevogelte stomer
  • barbecue
  • aluminium folie
  • vleesthermometer

Instructions

  1. Maak de kip rondom schoon en verwijder het touw. Plaats de kip in een ovenchaal. Boen de citroen schoon onder de kraan. Rasp de schil en van op in een bakje. Snijd daarna de vrucht door en pers de helft uit boven de kip. Wrijf de kip rondom in met de citroen en laat iets opdrogen. De overige helft van de citroen snijd je in partjes en geef je er aan tafel bij (bewaar in de koelkast dus).
  2. Meng alle kruiden samen voor de kipkruiden bbq rub en gebruik hiervoor de citroenschilletjes * die je eerder apart hebt gezet. Wrijf hier de kip rondom mee in, niet alleen op het vel maar ook onder het vel. Strooi ook wat kruiden aan de binnenkant van de kip. Dek de schaal af met folie en plaats de kip gedurende 5-6 uur in de koelkast om te marineren. (Deze stap kun je evt. ook een dag van tevoren al doen.)
  3. Snijd een stukje van de bovenkant van de bol knoflook af. Leg de bol met in een stukje aluminium folie en schenk een beetje olie over de open bovenkant. Pak de bol in met de folie en knijp alles in 1 punt dicht. Dit is de bovenkant. Boen de aardappels schoon onder stromend water maar schil ze niet. Pak de aardappels elk afzonderlijk in een stukje aluminiumfolie. Knijp alles in 1 punt dicht, dit is de bovenkant van het pakketje. Ondertussen kun je tevens de courgette, paprika en uien schoonmaken en in grove stukken snijden. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast tot de barbecue aan gaan. 
  4. Verwarm de (gas)barbecue voor op 180 graden. Vet de bodem van de gevogelte stomer in met olie, maar niet de ‘holte’ in het midden. Daar schenk je namelijk de kippenbouillon in.
  5. Haal daarna de kip uit de koelkast en plaats deze op de gevogelte stomer. Steek een vleesthermometer in de borst en plaats de gevogelte stomer in het midden van de barbecue. Bak de kip gedurende 30 minuten. Plaats tevens tegelijkertijd ook de knoflookbol op de barbecue. 
  6.  Haal na 30 minuten de gevogelte stomer eventjes van de barbecue en gesneden groenten rondom de kip in de stomer. Plaats de stomer direct weer in de barbecue. Leg tevens de ingepakte aardappels in de barbecue en bak de met de kip en groenten gedurende een extra 30 – 45 minuten. Check hiervoor de kerntemperatuur van de kip, deze zou 75 graden moeten zijn. (Totale baktijd van de kip is dus 60 – 75 minuten.)
  7. Haal de gevogeltestomer uit de barbecue. Pak de knoflook uit de folie en knijp er zachtjes in. De zachte knoflookpasta ‘dep’ je rondom de kip en laat her en der wat over de groenten vallen. Pak daarna de kip rondom in met een flink stuk aluminium folie en laat 15 minuten rusten.
  8. In de tussentijd haal je de gepofte aardappels van de barbecue en pak ze (voor de helft) uit. Plaats op een serveerbord. Maak een sneetje overlangs, maar niet helemaal door, en leg overal een lepel zure room, roomkaas of kruidenboter op. Breng op smaak met peper & zout. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt eigenlijk elke soort kipkruiden mix gebruiken om de kipmarinade te maken. Ik gebruikte echter mijn speciale BBQ kruiden voor kip en voegde dus extra citroen toe.