Print

Recept: Hasselback aardappels uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Aardappels uit de oven is altijd een lekker bijgerecht. Maar deze Hasselback aardappels zijn een ware blikvanger door de bijzondere waaiervorm. Ze worden ingesmeerd met bijvoorbeeld kruiden boter en in de oven krokant gebakken. Dit is een heel leuk recept voor de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Scandinavische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo (roodschillige) aardappels
  • 100 gr roomboter
  • 2 eetlepels verse Italiaanse kruiden (zoals rozemarijn, tijm, basilicum)
  • peper & zout

Extra

  • Ruime ovenschaal
  • steelpannetje

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet een ovenschaal licht in met olie.
  2. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje. Hak de kruiden fijn en voeg toe aan de boter. Verwarm 1 minuut mee en zet daarna het vuur uit.
  3. Boen de aardappels schoon onder de kraan en droog af. Leg grote aardappels op een opscheplepel en snijd deze met een mes in dunne plakjes van ca 5 mm. De lepel zorgt ervoor dat je ze niet helemaal doorsnijd. Kleine aardappels leg je op een eetlepel.
  4. Neem vervolgens steeds een aardappel in de hand en druk met twee vingers voorzichtig steeds de plakjes van elkaar. Kwast hiertussen vervolgens wat van het boter mengsel. Leg de aardappels in de ovenschaal en kwast tevens de bovenkant en zijkant goed in. Probeer wat van de kruiden bovenop te laten liggen.
  5. Breng de aardappels op smaak met peper en een beetje zout en schuif in de oven. Back de hasselback aardappels gaar gedurende 55-60 minuten.
  6. Zodra ze uit de oven komen kwast je de bovenkant nog een keer in met de sappen uit de schaal. Serveer direct. Lekker met nog een beetje salt flakes bovenop!

Notes

Je kunt voor dit recept ook 100 gram kant en klare kruidenboter gebruiken. Smelt deze dan in het pannetje en volg voor de rest het recept zoals beschreven.